Dünya Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde çifte provokasyon

Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde çifte provokasyon

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Türkiye Büyükelçiliği önünde dün İranlı ve Danimarkalı iki ayrı grup tarafından provokatif eylemler düzenlendi. Gruplardan biri Kur’an-ı Kerim yakma diğeriyse sayfa yırtma eylemi yaptı.

Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde çifte provokasyon

İRFAN KURTULMUŞ / KOPENHAG “Danimarkalı Vatanseverler” ile “Danimarka’da eski Müslümanlar Topluluğu” adındaki İranlı İslam karşıtı iki grup, Türkiye Büyükelçiliği binasının bulunduğu dörtyol ağzındaki iki ayrı köşede eylem yaparken, polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü. 

Haberin Devamı

Danimarkalı Vatanseverler grubu, eylemi yine Facebook’tan canlı yayınlarken, İranlıların, ülkelerinin Şah devrine ait bayrağını kullanması dikkat çekti.

İranlı eski Müslümanlar Topluluğu başkanı Mustafa Sayegh, Kur’an-ı Kerim’den okuduğu bazı sayfaları yırtarak yere attı, pişirilen sosisler sayfalara sarıldı. Her iki grubun 20-25 kişi olduğu gözlenirken, Danimarkalı Vatanseverler yine “Dürümü Boykot” pankartı asıp, Türk bayrağını yere attı.

SON 5 GÜNDE 3 KEZ ÇAĞRILDI

Danimarka’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, Kopenhag’daki Kur’an-ı Kerim’in yakılması eylemleri nedeniyle son 5 gün içinde 3 kez Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Kopenhag Büyükelçiliği ile bazı Müslüman ülkelerin Büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılması eylemlerine devam edilmesi üzerine, Danimarka'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı 18 Ağustos Cuma günü ve 21 Ağustos Pazartesi günü Bakanlığa çağrılmıştı.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, saldırıların bugün de tekrar etmesi üzerine, Danimarka'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bir kez daha Bakanlığa çağrıldı. Maslahatgüzara, bu eylemlerin en güçlü şekilde kınandığı ve protesto edildiği bir kez daha vurgulandı. Danimarka makamlarının bu saldırıların durdurulması amacıyla somut tedbirler almaya çağrıldığı hatırlatıldı.

Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde çifte provokasyon

YİNE AYNI PROVAKATÖR

İsveç’te de geçtiğimiz Kur’an-ı Kerim’e yönelik yine saldırı düzenlendi. Irak asıllı Salwan Momika, İran’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde elinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin fotoğrafıyla Kur’an-ı Kerim’i yaktı. Polis koruması eşliğinde eylemine devam eden Momika’ya o sırada bir kadın yangın söndürücü tüple müdahale etmeye çalıştı. Ancak polis kadına müdahale ederek etkisiz hale getirdi. Ortalığın dumanla kaplandığı bölgede Salwan, 20 polis aracı ve yaklaşık 100 polis ile olay yerinden ayrıldı.

İRAN'DAN TEPKİ GECİKMEDİ

İran'ın Stockholm Büyükelçiliği, Irak asıllı Salwan Momika'nın Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırısına tepki olarak yazılı açıklama yayınladı. Stockholm yönetiminin uyarıldığı ve saldırıdan Stockholm yönetiminin sorumlu tutulduğu açıklamada, İsveç'ten Kuran-ı Kerim'e yönelik saldırıları durdurması istendi. Açıklamada, "Son haftalarda İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik hakaretler artmış durumda. Bu saldırılar şüphesiz İslam dünyasını ve tüm Müslümanları rahatsız etmektedir. Bu son saldırılardan bir tanesi bugün Büyükelçiliğimiz önünde gerçekleşti. Kutsallara yönelik bu hakaretler tüm kutsal kitaplarca kınanmıştır." denildi.

Haberin Devamı

İSVEÇ'E YAPTIRIM SİNYALİ

Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıların devam etmesi halinde birçok İslam ülkesinin İsveç'e ekonomik ve siyasi yaptırım uygulamaya başlayacağının belirtildiği açıklamada, "Bu saldırılar İsveç yönetimi ile İslam ülkeleri arasında ilişkilerin bozulmasına neden olmaktadır. Bazı ülkeler İsveç ile ilişkilerini tamamen sonlandırırken, bazı ülkeler ise ilişkileri azaltma kararı aldı. Öte yandan İsveç'in ekonomik anlamda İslam ülkelerindeki birçok projeleri iptal ediliyor. İslam İşbirliği Teşkilatı bu konu hakkında iki kez olağanüstü toplantı düzenledi ve İsveç bu toplantılarda kınandı. Son olarak İsveç yönetimine karşı güvenlik tehditleri de son saldırılar ile birlikte daha da artmış durumda." ifadeleri kullanıldı.