Dünya Türkiye'deki son seçim anketleri uluslararası medyada

Türkiye'deki son seçim anketleri uluslararası medyada

25.04.2023 - 09:01 | Son Güncellenme:

ABD'den Rusya'ya, Fransa'dan Almanya ve İran'a dünya Türkiye'yi izliyor, son birkaç haftada yapılan anketlerin sonuçları ise fazlasıyla dikkat çekici.

Türkiyedeki son seçim anketleri uluslararası medyada

Türkiye'nin tarihi seçimine artık yalnızca 18 gün kaldı, adaylar ve partiler kampanyalarına hız verdi. Ardı ardına birçok şehirde mitingler gerçekleşirken, uluslararası medyanın seçime ilgisi devam ediyor. ABD'den Fransa'ya, Rusya'dan Almanya'ya birçok yayın organı, son anketleri ve seçimin muhtemel sonuçlarını sayfalarına taşıdı.

Haberin Devamı

Al Jazeera English, yayımladığı 13 dakikalık video haberinde 'Türk seçimleri neden Erdoğan için büyük bir test?' diye sordu, 20 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı'nı 'dev bir siyasi çehre' olarak tanımladı.

Forbes dergisi, 'Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'nun Alevi deklarasyonuna karşı hamlesi ortaya çıktı' başlıklı haberinde muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yayınladığı Alevi videosuna değindi. Dergiye göre, restore edilen Sultanahmet Camii'nin yeniden açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmişte Aleviler için atılan olumlu adımları hatırlattı. Erdoğan ayrıca muhalefet bloğunun Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kapatmayı teklif ettiğini de gündeme getirdi.

'TANSİYON GİDEREK YÜKSELİYOR'

Fransız radyosu rfi, 'Seçmenlerin Erdoğan'dan beklentileri neler?' başlığını tercih ettiği haberde, 14 Mayıs'a üç haftadan az bir süre kala tansiyonun giderek yükseldiği Türkiye'de çok önemli bir oylamanın gerçekleşeceği yorumunu yaptı. Radyo, sandıktan nasıl bir sonuç çıkacağının şimdilik bilinmediğini aktarıp 85 milyon Türkün cumhurbaşkanını seçeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, son anketlerin en azından başabaş bir yarış gösterdiğini kaydedip henüz hiçbir şeye karar verilmediği yorumunu yaptı.

Rus haber ajansı RIA, Türkiye'deki anketlerin cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turu işaret ettiğini belirtti.

Türkiyedeki son seçim anketleri uluslararası medyada

Bir diğer Rus haber ajansı InterFAX, yayımlanan son anketlerden ikisine göre Erdoğan'ın ikinci turda rakibi Kılıçdaroğlu'nun önünde olduğunu abonelerine geçti.

Rusça haber sitesi Absatz, 'Kavşaklarda başkanlar değişmez: Türkiye'deki seçimlerde Erdoğan neden kazanabilir?' başlıklı haberinde, seçmenlerin bir kısmının sandıkta fikrini değiştirip Erdoğan'a destek vereceği yorumuna yer verdi. Rus siyasi analist Karine Gevorgyan, Erdoğan'ın ilk turda ipi göğüsleyebileceğini söyledi.

İran haber ajansı Tasnim ise, 'Yaklaşan seçimler Türkiye'nin önümüzdeki yarım asırlık kaderini belirleyecek' diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına yer veren Tasnim, 14 Mayıs'a günler kala hassas cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye'nin yalnızca beş yıllık geleceğini netleştirmeyeceği yorumuna yer verdi. Ajans, Erdoğan'ın "Yaklaşan seçimler, ülkemizin sadece beş yıllık geleceğini değil, önümüzdeki yarım asrı da belirleyecek bir dönüm noktasıdır" cümlesini aktardı.