Dünya Ukrayna ilerliyor

Ukrayna ilerliyor

13.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusu işgal altındaki topraklarını geri almak için başlattığı karşı taarruzda kısa süre içerisinde başarı sağlamış gözüküyor. Ukrayna güçleri, 5 yerleşim yerinin geri alındığını duyurdu.

Ukrayna ilerliyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rus işgali altındaki topraklarını geri almak için beklenen karşı taarruzunu başlatan Ukrayna ordusu, cephede ilerleme kaydediyor. Ukrayna güçlerinin Donetsk ve Zaporijya bölgelerinde 5 yerleşimi geri aldığı açıklandı. Bu köylerden 3’ü hafta sonunda ele geçirilirken, dün de Donetsk bölgesindeki Storozhove ve Zaporijya’daki Novodarivka köylerinin geri alındığı duyuruldu.

Haberin Devamı

Strozhove’deki operasyonda yaklaşık 50 Rus askerin etkisiz hale getirildiği, 4 askerin ise esir alındığı aktarıldı. Açıklamada “Ulusal bayrağımız bir kez daha Storozhove semalarında dalgalanıyor ve Ukrayna topraklarının tamamını özgürleştirene dek de her yerleşim merkezinde bu görüntüler yaşanacak” denildi. Makarivka yerleşimi de Rus ordusunda geri alındı.

RUSYA: PÜSKÜRTTÜK

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna ordusunun Donetsk’te taarruza geçtiğini doğruladı ancak iki saldırının püskürtüldüğünü öne sürdü. Ukrayna ordusunun geri aldığını iddia ettiği 4 köye dair de Rusya’dan henüz bir açıklama yapılmadı. Bununla birlikte ABD merkezli “Institute for the Study of War”, Kiev yönetiminin açıklamalarının sahadan gelen görüntü ve bulgularla eşleştiğini doğruladı. Ukrayna’nın bu güne dek en kanlı mücadelenin yaşandığı Bahmut kentinde de ilerleme sağladığı belirtiliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, cumartesi gecesi yaptığı açıklamada, Rusya’ya karşı taarruza geçtiklerini doğrulamıştı.

Haberin Devamı

BİR BARAJ DAHA!

Öte yandan geçen hafta Kakhovka Barajı’nın patlatılması ve yaşanan insani felaketin ardından, bir barajın daha hedef alındığı açıklandı. Ukrayna ordusu sözcüsü Valeriy Shershen, Novodarivka köyü yakınlarındaki barajın Rus ordusu tarafından patlatılması nedeniyle Mokri Yaly nehrinin iki yakasında da sel meydana geldiğini belirtti. Ukrayna ordu sözcüsü, Rusya’nın, Ukrayna ordusunun ilerlemesini durdurmak amacıyla özellikle barajları hedef aldığını savundu.

Ukrayna ilerliyor

RUS YÖNETİMİ WAGNER’E EL Mİ KOYUYOR?

Rus yönetiminin paralı asker grubu Wagner’in yönetimine el koymak için harekete geçtiği ifade ediliyor. İçişleri Bakanı Nikolai Pankov, ‘gönüllü grupların bundan sonra Savunma Bakanlığıyla sözleşme imzalayacağını’ ifade etti. Açıklamanın Wagner’i hedef aldığı tahmin ediliyor. Wagner lideri Yevgeniy Prigojin ve Savunma Bakanı Şoygu arasında büyük bir siyasi mücadele yaşanıyordu. Prigojin ise, Moskova’nın paramiliter grubun kontrolünü ele geçirmek için harekete geçmesinin ardından askerlerinin Rus ordusuyla herhangi bir sözleşme imzalamayacağını söyledi.