Dünya Rusya haberleri... Ukrayna'da üçüncü ülke savaşa giriyor mu? Sınırda askeri hareketlilik

Rusya haberleri... Ukrayna'da üçüncü ülke savaşa giriyor mu? Sınırda askeri hareketlilik

11.10.2022 - 11:49 | Son Güncellenme:

Putin'in Ukrayna şehirlerini kan gölüne çevirmesi, Kremlin'in propagandistleri tarafından dans videolarıyla kutlandı. Foreign Policy'nin İsrail-ABD modeli haberi gündemi değiştirdi, işgale bir başka ülkenin daha katılacağı korkusu artıyor.

Rusya haberleri... Ukraynada üçüncü ülke savaşa giriyor mu Sınırda askeri hareketlilik

Kırım'daki Kerç Köprüsü'nü yıkan patlamanın ardından füzelerle misillemede bulunan Rusya, Ukrayna'nın neredeyse her şehrine saldırılar düzenledi. 19 insanın hayatını kaybetmesine, 100'ü aşkın kişinin de yaralanmasına yol açan füze yağmuru, savaşta yeni bir sayfa açıldığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Güneydeki Mikolayiv'den kuzeydeki başkent Kiev'e, en doğudaki Harkov'dan en batıdaki Lviv'e kadar her şehirden arka arkaya patlama sesleri duyuldu. Suriye'de Halep'i yerle bir eden General Sergey Surovikin'in Ukrayna işgaline atanmasından saatler sonra ateşlenen füzeler, beklendiği gibi sivil veya askeri hedef ayırmadı. Kiev'de Rus füzelerinin düştüğü yerlerden biri, bir çocuk parkıydı.

Dahası, Rus ordusu, Rusya ve Kırım'ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nün intikamını kimsenin tahmin edemeyeceği bir yöntemle almayı denedi. Başkent Kiev'deki şehrin işlek yaya ve bisiklet köprüsü Kliçko vuruldu. Dinyeper nehri kıyısında, yoğun bir otoyolun üzerine kurulu köprü, cam panellerden yapılmış döşeme bölümleriyle popüler bir turistik cazibe merkeziydi.

Haberin Devamı

Rusya haberleri... Ukraynada üçüncü ülke savaşa giriyor mu Sınırda askeri hareketlilik

ZAPORİJYA'YA 12 S-300

Ukrayna genelinde bu sabah da hava savunma sirenleri çaldı. Acil Durum Hizmetleri, Salı günü Ukrayna'nın tümünde yine alarm verildiğini ve yeni füze saldırılarının beklendiğini duyurdu. Uyarıda, "Lütfen sığınaklarda kalın, hava savunma sirenlerini görmezlikten gelmeyin" denildi.

Hafta sonundan bu yana füze saldırısı altındaki Zaporijya bu sabah da patlamalarla sarsıldı. Rus ordusunun fırlattığı 12 S-300 füzesi sivil tesisleri vurdu, hedef olan yerler arasında bir okul da var. Zaporijya'dan gelen ilk fotoğraflar, insanların yaşadığı apartmanların da vurulduğunu gösteriyor. Ukrayna'nın güneyindeki şehrin yerel yetkilileri, bugünkü saldırılarda füzenin isabet ettiği otomobilde bir kişinin öldüğünü açıkladı.

Gün içinde Zaporijya'nın ardından Lviv vuruldu. Polonya sınırındaki şehrin belediye başkanı Andriy Sadovyi, Rus füzelerinin kritik önemdeki altyapı tesisine isabet ettiğini ve kenti elektriksiz bıraktığını söyledi. Lviv, dünkü füze yağmurundan en ağır etkilenen şehirlerden biriydi.

Rusya lideri Vladimir Putin, benzer saldırılara karşı yanıtlarının aynı sertlikte olacağını söyledi, Ukrayna'nın enerji, askeri ve iletişim altyapısını hedef aldıklarını aktardı.

Rusya haberleri... Ukraynada üçüncü ülke savaşa giriyor mu Sınırda askeri hareketlilik

AĞZINDAKİ BAKLAYI ÇIKARDI

Moskova'nın Ukrayna üstündeki asıl amacını hiçbir zaman saklamayan Putin'in yakın müttefiki ve Rusya'nın eski lideri Dmitry Medvedev, cephe hattındaki Rus hezimetine rağmen hala kukla bir rejim istediklerini belirtti. Yeni saldırıların olacağı sinyalini veren Medvedev, sosyal medya hesabından "Ukrayna, Rusya'ya sürekli, doğrudan ve net bir tehdit. Gelecekte hamlelerimizin amacı Ukrayna'daki siyasi rejimi tamamen yıkmak olmalı" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Medvedev'in mesajı, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldıran ve birkaç günde Kiev'i ele geçireceği hayallerini kuran Kremlin'in, geride kalan yaklaşık sekiz ayda pozisyonunun değişmediğini gösteriyor. Nitekim, bazı analistler, şimdi Rusya ile varılacak bir ateşkes veya barış anlaşmasının yalnızca Moskova'ya ordusunu yeniden dizayn etmesi ve silahlarını yenilemesi için zaman kazandıracağını söylüyor.

Rusya haberleri... Ukraynada üçüncü ülke savaşa giriyor mu Sınırda askeri hareketlilik

DANS VİDEOSU PAYLAŞTI

BBC, füze yağmurunun ardından Rus şahinlerin kutlamalar yaptığını, Putin'in düğmeye basarak haftalardır 'daha sert' saldırı isteyen şahinlere bir yanıt verdiğini bildiriyor. Kerç Köprüsü'nün infilak etmesiyle depresyona giren Kremlin propagandistleri ve televizyon sunucuları, Pazartesi günü Ukrayna'ya düşen füzelerle sevinç çığlıkları attı. Vladimir Solovyov'dan Russia Today'in genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan'a tüm Putinseverler sosyal medyadan kutlama mesajları yayınlarken, Simonyan'ın üst düzey çalışanı Anton Krasovsky üstünde Z sembolü olan ordu pijamasıyla dans ederken çekilmiş bir video paylaştı. Krasovsky, dansın başında zafer için havaya yumruk atıyordu.

Haberin Devamı

Ukrayna'da en az 70 bin askeri öldürülen veya yaralanan Putin, aylarca direndiği seferberlik ilanını 21 Eylül'de 'kısmi' olarak duyurdu. 300 bin yedek askerini cepheye sürmeye hazırlanan Rus ordusu, yaz mevsimi sonundan bu yana Harkov ve Herson'da işgal ettiği toprakların çoğunu kaybetti. Yüzlerce tank, zırhlı araç ve top Ukraynalıların eline geçerken, Wall Street Journal gazetesi, Rusların geride bıraktığı silahların Batılı ülkelerin Ukrayna'ya gönderdiklerinden daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

Rusya haberleri... Ukraynada üçüncü ülke savaşa giriyor mu Sınırda askeri hareketlilik

ASKERLERİN KONUŞLANDIĞI YER AÇIKLANMADI

Putin, 24 Şubat'a henüz günler varken Avrupa'daki en sıkı müttefiki Alexander Lukaşenko ile işbirliğine gitti ve tatbikat bahanesiyle 30 bin askerini Doğu Avrupa ülkesine gönderdi. İşgalin başlamasıyla Belarus'taki Rus birlikleri kuzey cephesini açtı ve Ukrayna'ya saldırdı.

Haberin Devamı

Lukaşenko, Rusya'nın Ukrayna şehirlerini füze yağmuruna tuttuğu gün yeniden sahneye çıktı ve bu kez ortak bir askeri görev gücünden söz etti.

Belarus'un Batı sınırında gerilimin tırmandığını savunan Alexander Lukaşenko, 1000'den fazla askerin görevlendirileceği birliğin tam olarak nereye konuşlanacağını ise söylemedi.

Salı gününe gelindiğinde ise, Belarus Savunma Bakanlığı birliklerin Rus askerleriyle sınırda bir araya geldiğini duyurdu.

Minsk yönetimi, Ukrayna sınırında buluşan Belarus ve Rusya askerlerinin tamamen 'savunma' amaçlı olduğunu savunuyor.

Ukrayna ise, Pazartesi günü gerçekleşen saldırılarda kullanılan İran üretimi dronelardan bazılarının Belarus'tan havalandığını belirtiyor.

Agence-France Presse (AFP) haber ajansı, sınırdaki askeri hareketliliğin Belarus'un Rusya ile birlikte Ukrayna'nın işgaline katılacağı korkusunu artırdığını kaydediyor.

Putin'in sözünden çıkmayan Lukaşenko, 24 Şubat'tan bu yana birçok kez Ukrayna'nın Belarus'a saldırmaya hazırlandığını iddia etti ancak hiçbir kanıt sunmadı.

Rusya haberleri... Ukraynada üçüncü ülke savaşa giriyor mu Sınırda askeri hareketlilik

ELİNDE SINIRLI SAYIDA FÜZE KALDI

Ukrayna'nın şehirlerini kruz füzeleriyle vuran Rus ordusu, aynı zamanda İran üretimi kamikaze drone'lar da kullandı. Askeri uzmanlar, işgalin başından bu yana kruz füzelerini Ukrayna'ya ateşleyen Putin'in elinde sınırlı sayıda füze kaldığını, bu yüzden de İran insansız hava araçlarının tercih edildiğini belirtiyor.

Pazartesi sabahı Ukrayna'yı alev topuna çeviren Rus uzun menzilli füzelerinin sayısı füzelerin sayısı 41. 87 füzeden 46'sı Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından imha edildi. Ukrayna üstünde uçan 26 kamikaze İran drone'undan 15'i de yine hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü.

Rusya haberleri... Ukraynada üçüncü ülke savaşa giriyor mu Sınırda askeri hareketlilik

UKRAYNA İSTEDİĞİNE KAVUŞUYOR

Savaşın başından bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 17 milyar dolarlık silah gönderen ABD, füze yağmurunun ardından bu kez Ukrayna'ya gelişmiş hava savunma sistemleri sevk etmeye hazırlanıyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile görüşen Başkan Joe Biden, füze saldırılarını kınadı ve desteğin süreceğinin altını çizdi. ABD Başkanı, "Bu saldırılar Ukrayna halkının yanında yer alma kararlılığımızı daha da güçlendiriyor" dedi, Putin ve Rusya'ya bedel ödeteceklerini söyledi.

Almanya da, Ukrayna'ya yeni modern hava savunma sistemleri yollayacağını duyurdu. IRIS-T SLM, özellikle şehirleri ve kritik altyapı tesislerini hava saldırılarından korumak için tasarlandı. Kızılötesi güdüm dizgesiyle havadan gelen her tehdide karşı koyabilen sistem, GPS ve INS navigasyon sistemleri kullanıyor.

Ukrayna, işgalin ilk gününden bu yana Batılı ülkelerden benzer silahlar talep ediyordu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya sınırına çok yakın bir noktadan çektiği videoda "Ukraynalılar boyun eğmeyecek, sonuna kadar yanlarında olduğumuzu biliyorlar" dedi, Moskova'nın terörü savunduğunu dile getirdi.

NATO, İtalya, Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden de benzer tepkiler geldi. İsrail Başbakanı Yair Lapid, Ukrayna'yı vuran füze saldırısını güçlü şekilde kınadığını duyurdu.

Rusya haberleri... Ukraynada üçüncü ülke savaşa giriyor mu Sınırda askeri hareketlilik

WASHINGTON İÇİN BİLE FAZLA OLABİLİR

Foreign Policy dergisi ise, Kiev yönetiminin Batı'ya yeni bir güvenlik anlaşması önerdiğini yazdı. Habere göre, Ukraynalı yetkililer NATO'nun eski genel sekreteri Anders Rasmussen'la bir araya geldi. Ukraynalılar, ABD-İsrail ilişkilerine benzeyen bir modelin uygulanmasını istiyor. Söz konusu model, Batılı ülkelerin yer aldığı bir koalisyondan Rusya tehdidine karşı Ukrayna için yasal bağlayıcılığı olan garantiler içeriyor. Model ayrıca, gelişmiş savunma silahlarının sağlanması ve Ukrayna ordusunun eğitilmesini de içeriyor.

Foreign Policy, güvenlik garantilerinin yazılı hale getirilmesinin Washington için bile çok fazla olabileceği yorumunu yaptı.

Dergi, NATO'nun eski genel sekreteri Rasmussen'in geçen hafta Washington'ı ziyaret ettiğini, ziyaretin amacının ise görüşülen planın ABD ve diğer önde gelen Batılı mütetfiklere sunulması için zemin hazırlamak olduğunu yazdı.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Putin'in düzmece referandumların ardından Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk'ı 'resmen' ilhak ettiğini duyurmasının ardından acil şekilde NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu.

Moskova, başından beri işgalin gerekçelerinden biri olarak Ukrayna'nın NATO üyesi yapılacak olmasını gösteriyordu.