Dünya Ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Uğur Türe açıkladı: ‘Yarı oturma pozisyonunda ameliyat daha avantajlı’

Ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Uğur Türe açıkladı: ‘Yarı oturma pozisyonunda ameliyat daha avantajlı’

24.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya beyin cerrahisinin geleceğine yön verecek toplantılar serisi, İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Türk Nöroşirürji Derneği ile Yeditepe Üniversitesi tarafından dünyadan ve Türkiye’den en iyi 130 beyin cerrahının da aralarında bulunduğu 500 katılımcıyla düzenlenen toplantıların ilkinde Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe de konuşma yaptı.

Ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Uğur Türe açıkladı: ‘Yarı oturma pozisyonunda ameliyat daha avantajlı’

DİDEM SEYMEN Dünyada beyin cerrahisinin en önemli isimlerinden olan Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in yetiştirdiği Prof. Dr. Uğur Türe konuşmasında, beyin ameliyatlarını hasta yarı oturma pozisyonundayken yapmanın daha avantajlı olduğunu ve bu ameliyatlar için nöroanestezistlere ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Haberin Devamı

‘KAN YOK, SU YOK’

Prof. Dr. Türe, beyin cerrahisinde hastayı yarı oturur pozisyonda ameliyat etmenin daha avantajlı olduğunu aktarırken nedenlerini açıkladı.

Bu tekniğin ense bölgesinden yapılacak ameliyatlarda önemli olduğunu söyledi. Tekniğin son yıllarda yaygınlığının azalmasında bazı dezavantajların etkisi olduğunu ifade ederken de şunları anlattı: “Söz konusu dezavantajlar, teknolojiyle ortadan kalktı. En büyük dezavantajlarından biri hava embolisiydi. Şimdi ise hastanın ağzından ultrason cihazı takılıyor, kalbine giden her şeyi görüyorlar ve hava kaçağı olursa hemen müdahale şansı oluyor. Ameliyatın avantajları ise beyin yatar pozisyonda olmadığından tertemiz ve yumuşak kalıyor, şişmiyor, kan yok, su yok. Hekim için de konforlu bir alan sunulmuş oluyor, iki el ile çalışılabiliyor.”

Haberin Devamı

BEYİN CERRAHİSİ MASAYA YATIRILDI

*İstanbul’da beyin cerrahisinin geleceğinin masaya yatırıldığı toplantılar, 26 Ağustos’a kadar devam edecek.

*Toplantılar, “Mikronöroşirürjinin Geleceği”, “Uluslararası Rhoton Topluluğu Buluşması” ve “Beyin Cerrahisinde Yarı Oturur Pozisyon” başlıklarıyla gerçekleştiriliyor.

*“Hastaya özel 3B sanal modeller”, “Metaverse Çağındaki Rhoton Mirası”, “Işınlanmış CPA Tümörlerinin Mikrocerrahi Yönetimi”, “Beynin 3 Boyutlu Sinir Mimarisi”, “Anatomi ve Teknoloji Bir Arada” gibi konuların yanı sıra yeni yaklaşımlar, teknikler ve komplikasyonlara karşı planlamalar da geniş kapsamlı bu bilimsel programda konuşuluyor.

‘NÖROANESTEZİST HEKİMLERE İHTİYACIMIZ VAR’

Prof. Dr. Uğur Türe, beyin ameliyatlarını yapabilecek yeni jenerasyon beyin cerrahlarına ve nöroanestezistlere ihtiyaç olduğuna da dikkat çekti. Türe, nöroanestezi hekimlerine ihtiyaç duyulması konusunda da şunları söyledi: “Türkiye’de nöroanestezi alanında sadece 20 - 25 anestezi uzmanı var ama onlar da sadece bu işi yapmıyorlar. Nöroanestezi çalışacak yeni hekimler yetiştirilmesi gerekiyor. Bu hekimleri de bu alan bir alt dal olmadığından, yine nöroanestezi alanında uzmanlaşmış hocalarımız yetiştiriyor. Ancak bu alanın alt dal olması ve daha çok hekimin yetişmesi gerekli.”