Dünya Venezuela sokakta

Venezuela sokakta

03.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tarihinin en ciddi krizini yaşayan Venezuela’da Devlet Başkanı Maduro ile muhalif lider Guaido destekçileri başkent Caracas’ta mitingler düzenledi. Taraftarlarına seslenen Maduro, bu yıl içerisinde yeni Kurucu Meclis için parlamento seçimlerinin düzenleneceğini açıkladı

Venezuela sokakta

‘Özgür bir seçim düzenleyeceğiz’

Haberin Devamı

Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun kendini devlet başkanı ilan etmesiyle tarihinin en ciddi siyasi krizini yaşayan Venezuela’da iktidar ve muhalefet taraftarları tekrar sokaklara indi. 2 Şubat 1999’da Hugo Chavez öncülüğünde gerçekleştirilen Bolivarcı devriminin 20. yıl dönümünde Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu destekleyen binlerce Venezuelalı, başkent Caracas’ta düzenlenen mitingde buluştu. Devlet Başkanı Maduro’nun da katıldığı mitingde, hükümetin seferberlik durumunda silah altına almak için örgütlediği Bolivarcı milisler de yer aldı. Mitingte konuşan Maduro, bu yıl içerisinde yeni Kurucu Meclis için parlamento seçimlerinin düzenleneceğini açıkladı.

Maduro, “Bu yıl içerisinde Ulusal Kurucu Meclis için yeniden parlamento seçimleri düzenlenecek. Yeni bir Ulusal Kurucu Meclisi halk seçsin diye özgür ve garanti edilmiş bir seçim düzenleyeceğiz” dedi. Maduro, Kurucu Meclis’in yolsuzlukla mücadeleyi öngören bir yasa tasarısı hazırladığını da söyledi.

Haberin Devamı

Venezuela sokakta

‘300 bin kişi ölüm tehlikesinde’

Ülkede hükümet karşıtları da sokaklara indi. Kendisini devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun çağrısıyla, başkent Caracas başta olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde meydanlara çıkan hükümet karşıtları, Devlet Başkanı Maduro’yu protesto etti.

Maduro karşıtlarının düzenlediği gösteride konuşan Guaido, ABD tarafından ülkesine yapılması öngörülen insani yardımların üç noktadan geleceğini açıkladı. Guaido, “Bugün Venezuela’da özgürlük ve insani yardım için uluslararası bir koalisyon bulunuyor. İnsani yardımların ülkeye girebilmesi için 3 temel nokta belirledik. Birincisi, Kolombiya sınırındaki Cucuta olacak. Diğerleri de Brezilya ve Karayip bölgesinde bir adadan olacak” dedi. Venezuela’da 250 bin ile 300 bin kişinin ölüm tehlikesinde olduğunu iddia eden Guaido, insani yardımların ilk etabının en çok ihtiyaç sahibi kişilere ayrılacağını kaydetti. Guaido, insani yardımlar için halkın desteğini de isteyeceğini söyledi.

Venezuela sokakta

General taraf değiştirdi!

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya desteğini sürdüren Venezuela ordusundan yüksek rütbeli bir isim taraf değiştirerek muhalif lider Juan Guaido’ya destek verdiğini açıkladı. Bolivarcı Askeri Havacılık Genel Komutanlığı Daimi Değerlendirme Kurulu Başkanı General Francisco Esteban Yanez Rodriguez, sosyal medyadan yayınladığı bir video ile Juan Guaido’yu Venezuela başkanı olarak tanıdığını duyurdu. General Francisco Yanez, diğer ordu yetkililerine de Maduro’yu terk etmeleri çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Venezuela sokakta
Venezuela Hava Kuvvetleri Komutanlığı, söz konusu generali ‘hain’ ilan etti. Video sonrası Bolivarcı Askeri Havacılık Genel Komutanlığı Twitter hesabından Rodriguez’in fotoğraflarını üzerine ‘hain’ yazarak paylaştı. Geçtiğimiz günlerde ABD’de görev yapan Venezuela’nın en üst düzey askeri ataşesi Albay Jose Luis Silva, kendisini ‘geçici başkan’ ilan eden muhalif lider Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdığını duyurmuştu.