Dünya Yunanistan’da hükümeti Makedonya bitirdi...

Yunanistan’da hükümeti Makedonya bitirdi...

14.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yunanistan’da koalisyon hükümeti, Makedonya’nın isim krizine çözüm bulunması yönündeki çabalar nedeniyle dağıldı. Hükümetin küçük ortağı ANEL, koalisyondan ayrılma kararı aldı

Yunanistan’da hükümeti Makedonya bitirdi...

Yunanistan’da dördüncü yılını tamamlayan Syrizia hükümetinin küçük ortağı olan Bağımsız Helenler (ANEL) Partisi Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Panos Kammenos, Makedonya ile isim krizinin çözümüne yönelik anlaşmaya karşı çıktığı için hükümetten ayrılma kararı aldı. Başbakan Aleksis Çipras, güvenoyu isteyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Makedonya Meclisi’nin, Yunanistan ile isim krizini sona erdirmek amacıyla vardığı anlaşma doğrultusunda ülkenin adını “Kuzey Makedonya” olarak değiştirmek için gerekli anayasal düzenlemeleri geçtiğimiz cuma günü onaylamasının ardından bu kez Atina karıştı. Yunanistan Savunma Bakanı ve hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi Başkanı Panos Kammenos istifa ettiğini ve koalisyon hükümetinden ayrılacaklarını açıkladı. Kammenos, dün Başbakan Aleksis Çipras ile görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, koalisyon hükümetinden çekilmelerinin ardından izleyecekleri yola ilişkin açıklamalarda bulundu. Komşu ülkenin yeni ismindeki “Makedonya” ifadesinin kabul edilemez olduğunu ve Makedonya ile “isim sorununun” çözümüne yönelik varılan Prespa Anlaşması’na karşı olduklarını yineleyen Kammenos, “Bir üyemiz partiden ve koltuğundan istifa eder, Prespa Anlaşması lehine oy verirse onu kınayamam. Ama koltuğunda kalır ve oy verirse, bizim aramızda yeri yok” ifadelerini kullandı. Kammenos, hükümete güvenoyu vermeyeceklerini ifade ederek, “Eğer, hükümete güvenoyu verirsek, Prespa Anlaşması’na destek vermiş oluruz” dedi. Kammenos’un koltuğuna, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis’in oturacağı açıklandı.

Haberin Devamı

Yunanistan’da hükümeti Makedonya bitirdi...

Güvenoyu istenecek

Çipras başkanlığındaki Syriza’nın, 300 sandalyeli parlamentoda 145 milletvekili bulunuyor. ANEL Partisi’nin ise 7 sandalyesi var. Yunan hükümet kaynaklarına göre, hükümette yalnız kalan Syriza’nın talep edeceği güvenoyu, salı günü meclise gelecek ve perşembe günü oylanacak.

Çipras, kısa süre önce verdiği mülakatta, güvenoyu ile mecliste salt çoğunluğu kazanamasa da anayasal olarak göreve devam etmesinde bir sorun olmadığını, bunun yine de siyasi bir problem oluşturacağını belirterek erken seçime gidilebileceğini açıklamıştı.

Yunanistan’da hükümeti Makedonya bitirdi...

Adı değişsin isteniyordu!

Başta Türkiye olmak üzere birçok devlet, Makedonya’yı anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanısa da, Atina hükümeti, kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini istiyordu. Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den bu yana Yunanistan ile süren isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği ve NATO’ya üye olamıyor. Yunanistan Başbakanı Çipras ile Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, 12 Haziran 2018’de, görüşmeler sonucu “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” adı üzerinde anlaştıklarını açıklamış, 17 Haziran’da imzalar atılmıştı.