Dünya Zeytinyağı altın gibi ‘çalınıyor’

Zeytinyağı altın gibi ‘çalınıyor’

11.03.2024 - 06:58 | Son Güncellenme:

İspanya’da küresel ısınma nedeniyle kıtlığı yaşanan ve fiyatı dört kat artan zeytinyağı, hırsızların en çok çaldığı ürün oldu!

Zeytinyağı altın gibi ‘çalınıyor’

Tüm Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi İspanya’da da zeytinyağı hem üretim hem tüketim olarak temel bir ürün. Bu yüzden bu yağa “sıvı altın” deniliyor. Ancak dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya’da küresel ısınmanın etkisiyle sıkıntı yaşanıyor. Zeytin hasadının verimsizliği nedeniyle kıtlığı yaşanan zeytinyağının fiyatları bu ülkede 4 yılda 4 kat yükseldi. İşte bu nedenle de zeytinyağı hırsızlıkları çığ gibi arttı.

Haberin Devamı

RAFLARI YAĞMALIYORLAR

Financial Times gazetesindeki habere göre, İspanya’da hırsızların son dönemde en çok çaldığı ürün zeytinyağı oldu. Marketlerin zeytinyağı rafları neredeyse yağmalanıyor.

Ülke nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan bölgelerde altın yerine zeytinyağı çalınıyor. Süpermarketler, hırsızlığı önlemek için beş litrelik zeytinyağı şişelerini birbirine zincirleyip raflara kilitlerken, diğer marketler de şişelere sadece personel tarafından çıkarılabilen güvenlik etiketleri takıyor.

ÇETELER İŞİN İÇİNDE

İspanya’da güvenlik şirketi STC’nin yöneticisi Alejandro Alegre, zeytinyağının açlıktan değil, kıtlıktan kâr elde etmeye çalışan çeteler tarafından çalındığını söyledi. Marketlerin yanı sıra üreticileri de hedef alan çetelerin on binlerce litre zeytinyağı çaldığı belirtilirken, geçtiğimiz günlerde bir operasyon düzenlenmişti. İspanya ve İtalya polisinin, zeytinyağına katkı maddesi koyarak satan bir çeteye düzenlediği operasyonda 11 kişi tutuklanmıştı. Operasyonda 5 bin litreden fazla katkılı zeytinyağı ele geçirilmişti.

Haberin Devamı

LİTRESİ 500 TL’YE KADAR ÇIKTI

İspanya’da zeytinyağı fiyatlarının son dört yılda hızla yükseldiği bildirildi. Dört yıl önce bir litre yüksek kaliteli sızma zeytinyağına 5 Euro’dan (175 TL) az para ödeyen tüketiciler, şimdi fiyatların 14 Euro’ya (490 TL) kadar çıktığını söyledi. Öte yandan bir ankete göre, İtalyanların üçte biri de artan fiyatlar nedeniyle sızma zeytinyağı tüketimini azalttı. Tüm Akdeniz ülkelerinde fiyatlar artarken Yunanistan ve İspanya’da da satışların düştüğü belirtildi. Zeytinyağında 3 milyon tonluk küresel talebe karşın üretimin 2,4 milyon tona düşmesi bekleniyor.