Ege 12 İyon kentine özel destinasyon

12 İyon kentine özel destinasyon

06.06.2022 - 00:35 | Son Güncellenme:

Ülkemizin ilk sakin şehri Seferihisar’da Başkan Yetişkin, yeni bir rota oluşturmak amacıyla Yunanistan da dahil olmak üzere 12 antik kente ev sahipliği yapan başkanlarla görüşecek.

12 İyon kentine özel destinasyon

Engin Uğur Ağır- Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, ilçede sürdürülen yatırımları ve turist potansiyelini artırmayı hedefleyen alternatif projelerini anlattı.

Haberin Devamı

‘Yeraltı Müzesi’ projesi fikrini İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer ile paylaştıklarını belirten Başkan Yetişkin, “Gemiyi Tunç Başkan vereyim dedi. Biz de onun üzerine tank ve uçak koyalım hepsini batıralım dedik. Ancak Milli Savunma Bakanlığı’ndan izin çıkmadı. Tankla, uçağı vermediler. ‘Tunç Başkanım en azından gemiyi bize ver, biz batıralım, uçağı, tankı artık beklemeyelim’ dedim. Su ölçümlerini de yaptırdık, raporlarımız tertemiz çıktı. Bize para bırakacak turist lazım. Dalış turizminden gelen turist de paralı turist. Amacımız projeyle bölgeye dalış okulu açtırmak, istihdam sağlamak” dedi.

Citta Slow gibi kriterler

“Şimdi İyon Kentler Birliği’ni kurmaya çalışıyoruz” diye açıklayan Başkan İsmail Yetişkin, 12 İyon kentinin 2’sinin, yani Lebedos ve Teos’un ilçede yer aldığını ifade etti, “İyon Kentler Birliği’ni kurup yeni bir destinasyon oluşturmak istiyoruz. Yani Seferihisar’a gelen bir turist rehber eşliğinde gezerken Didim’deki İyon kentini de dinlemeye başlayacak. Böylece turist akımını da sağlamış olacağız. Aynı zamanda yurtdışı ayağı da; Samos ve Sakız Adası da var tabii. Bu ayın sonuna doğru her iki belediye başkanıyla da konuşacağız. Birlik için Citta Slow gibi belli kriterler konulacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mavi bayraklı plajlara 2 tane daha eklendiğini sayının 10’a çıktığını da kaydeden Yetişkin, ilçede sürdürülen projeleri şöyle anlattı; “Geçen yıl pandemiye rağmen 150 bin fide dağıtmıştık. Bu yıl 300 bin atalık tohum dağıttık. Düzce Köyü’nde yeni pilot dikim yaptık. Köy, açıkhava müzesi gibi. Duvar taşlarının üzerinde ekinezya ekimine başladık. Kilosu 90 liraya gibi bir paraya satıldı. 6 dönüm bir arazide üç aileye diktirdik. Ayrıca pazaryerlerimizin üzerine de GES yapacağız. Sığacık’taki düzenleme projemizi engellere rağmen hayata geçirmeye çalışıyoruz. En uzun sahile sahip Ürkmez’de ise Deniz Festivali düzenlemek için çalışıyoruz. Eskiden bölgede 14 Ağustos Deniz Bayramı kutlanırmış. O güne özel patlıcan ve biber dolması yenirmiş. Her aile bunu yaparmış. Yetiştirebilirsek 14 Ağustos’a Deniz Festivali yapacağız. Uluslararası Bando Müzik Festivalimiz de var. Resim Çalıştayı da düzenliyoruz.”

Haberin Devamı

50 yıl dayanacak borular

Alt yapı yatırımlarının hız kesmeden sürdüğünü açıklayan Başkan İsmail Yetişkin, “Seferihisar, 52 bin 700 nüfuslu. Yazlık nüfus 350-400 bin. En büyük sorun olan 30-35 yılık içme suyu şebekesi değişiyor. Şimdi 50 yıl sonraya kadar götürebilecek boru döşüyorlar. Elektrik, doğalgaz ve İZSU çalışmalarını tek tek bitiriyor. Biz de ardından yolları toparlamaya çalışıyoruz. Başkan Tunç Soyer parke taşı desteğinde bulundu. Bizim kendisiyle iletişimimiz çok daha kolay oluyor. Bölgeyi tanıyor, en uçtaki köydeki eksiğide biliyor, merkezdeki ana caddedeki eksiği de... Yazışmaya gerek kalmıyor” şeklinde konuştu.

12 İyon kentine özel destinasyon

12 İyon kenti hangisi?

Erythrai (Ildırı-Çeşme), Klazomenai (İskele-Urla), Teos (Sığacık-Seferihisar), Lebedos (Gümüldür-Seferihisar) Kolophon (Değirmendere-Menderes), Ephesus (Selçuk), Phokai (Foça), Priene (Söke), Miletos (Didim), Myus (Didim), Chios (Sakız), Samos (Sisam).