Ege Ada’da kadın ve gençler dayanışmayla güçleniyor!

Ada’da kadın ve gençler dayanışmayla güçleniyor!

10.11.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kuşadası Belediyesi Kadın Danışma Merkezi psikologları, son 3 yılda danışan sayısında artış yaşandığını belirtti, “Toplumu etkileyen travmatik olayların ardından, ruhsal desteğin de artırılması gerekiyor” dedi.

Ada’da kadın ve gençler dayanışmayla güçleniyor

Kentte yaşayan kadın, çocuk ve gençlerin yaşadığı sosyal ve psikolojik sorunlar ile ilgili olarak ücretsiz rehberlik ve danışmanlık hizmeti veren Kuşadası Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, son  üç  yıldır art arda yaşanan pandemi, deprem, ekonomik kriz gibi olumsuzluklar nedeniyle psikolojik sorunlar yaşayan Kuşadalılara nefes olmayı sürdürüyor. Kuşadası Belediyesi Ek Hizmet Binası’nın giriş katında hizmet veren  merkezde  iki uzman psikolog ile bir psikolojik danışman görev yapıyor. Fiziksel, duygusal ve ekonomik şiddet türlerine maruz kalan kadın, çocuk ve gençlerin yaşadığı sorunlar başta olmak üzere danışanlarının yaşadığı tüm sosyal ve psikolojik sorunlar ile ilgili olarak rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunan merkez randevu esasına göre çalışıyor. 2023 yılının ilk 10 ayında 297 danışanla 768 görüşme gerçekleştiren merkez, talep edilmesi ya da ihtiyaç duyulması halinde aile danışmanlığı hizmeti de veriyor.

Haberin Devamı

Ada’da kadın ve gençler dayanışmayla güçleniyor

Ücretsiz sunuluyor

Uzman Klinik Psikolog Candan Atak, ekonomik krize bağlı olarak yaşanan gelecek kaygısı nedeniyle psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişi sayısının her geçen gün artış gösterdiğini belirterek, “Gençler kendi geleceklerine dair umutsuzluğa kapılırken mutfak masraflarını bile karşılayamaz hale gelen kadınlar da hem kendileri hem de aileleri için daha fazla kaygı duymaya başlıyorlar. Öte yandan alım gücünün giderek düşmesi aile içi ekonomik ve psikolojik şiddeti artırıyor. Hal böyle olunca da sağlıklı aile ve toplum yapısının sağlanabilmesi için psikolojik destek, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin tüm kesimler için ulaşılabilir olması büyük önem taşıyor. Pandemi, deprem, ekonomik kriz gibi tüm toplumu etkileyen travmatik olayların ardından psikolojik destek sağlamaya yönelik ücretsiz hizmetlerin artırılması gerekiyor. Sunduğumuz ücretsiz psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmeti ile onların yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Yardımları 4 kat artırdık’

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, pandemi ile başlayıp ekonomik krizle devam eden süreçte yerel yönetimlerin sosyal devletin yerini almaya başladığını belirterek, “Sosyal yardımlarımızı 4 kat oranında artırarak ve beslenme çantası yardımı, süt desteği gibi yeni projeler geliştirerek kentimizde yaşayan hiç kimsenin kendisini yalnız hissetmesine, hiçbir çocuğumuzun yatağa aç girmesine izin vermedik. Ayni ve maddi yardımlarımızın yanı sıra içinden geçtiğimiz sürecin neden olduğu psikolojik sorunları aşmaları konusunda da hemşerilerimize Kadın Danışma Merkezimiz aracılığıyla rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriyoruz” dedi. 

Ada’da kadın ve gençler dayanışmayla güçleniyor

Yaratıcı dramayla engeller kalkıyor

Kuşadası Belediye Tiyatrosu tarafından Kirazlı Yolu üzerinde bulunan Erdoğan Öven Engelliler Köyü’nde, engelli öğrencilere haftada iki gün yaratıcı drama dersi veriliyor. Pazartesi ve perşembe günleri düzenlenen eğitim, farklı yaşlardan engelli bireylerin dikkat ve odaklanma sürelerini arttırmak, toplumsal hayata uyumlarını kolaylaştırmak ve iletişim becerilerini güçlendirmek amacıyla gerçekleştiriliyor. Doğaçlama tekniğinin kullanıldığı yaratıcı drama eğitiminde, engelli öğrenciler keyifli ve verimli vakit geçirme fırsatı da buluyor. Engelli öğrenciler, haziran ayına kadar sürecek olan eğitimden sonra hünerlerini sahneye koyacakları bir oyunla sergileyecek.  

Haberin Devamı

Aileler de izleyebiliyor

Kuşadası Engellileri Koruma Derneği Başkanı Canan Güler, Erdoğan Öven Engelliler Köyü’nde düzenlenen çeşitli atölye ve etkinliklerin arasında en önemlisinin yaratıcı drama eğitimi olduğunu belirterek “Burada eğitim gören engelli bireylerin kimlik kazanması, özgüvenlerinin oluşması, toplumsal hayata uyum sağlamalarında bu derslerin etkisi çok büyük. Çünkü sahneye çıkabilmek, biz de varız diyebilmek, kendilerinin yarattığı doğaçlama karakterler üzerinden insanlara bir şeyleri aktarabilmek onlar için çok önemli. Biz burada birçok aktivite ve eğitim çalışması gerçekleştiriyoruz. Yaratıcı dramanın öğrencilerin diğer etkinlik ve çalışmalara katılmasında da çok faydası oluyor. Öğrencilerimizin aileleri de isterlerse gelip izleyebiliyorlar ve çocuklarını gördüklerinde çok mutlu oluyorlar. Kuşadası Belediyesi’ne çok teşekkür ederim” diye konuştu.