Ege Ağlayan Kaya bitirme tezlerine konu oldu

Ağlayan Kaya bitirme tezlerine konu oldu

13.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Spil Dağı eteklerindeki ünlü Ağlayan Kaya Niobe’nin öyküsü, Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinin bitirme tezinde sportif bir organizasyonla canlandırılacak

Ağlayan Kaya bitirme tezlerine konu oldu

Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü son sınıf öğrencileri, alan çalışması dersinin bitirme projesinde Manisa’nın simgelerinden ağlayan kaya Niobe’yi kullanacaklar. Spil Eteklerinde Spor adını verdikleri projeye göre öğrenciler, Tantalos’un kızı Niobe’nin tarihi ve gerçek yüzünü sportif organizasyon kullanarak anlatacaklar. Öğrencilerden Deniz Zenginer, projeyi 24 Mayıs 2011 saat 10.30’da Spil Dağı girişindeki Niobe heykelinin önünde bulunan amfitiyatroda diğer öğrencilere sunacaklarını söyledi.

Aksakal da bilgi verecek
Zenginer, harita yardımıyla yön bulmayı içeren ve zaman karşı yapılan bir spor olan Oryantiring’i kullanacaklarını belirterek, bitirme projesini izleyenlerin hem Niobe ve Manisa hakkındaki fikirlerinin zenginleşeceğini hem de bu spor dalını daha yakından tanıyacaklarını kaydetti. Program kapsamında Niobe hakkında araştırmalar yapan ve kitap yazan Ali Haydar Aksakal da katılımcılara bilgiler verecek. Manisa Folklor Eğitim Merkezi engelli folklorcüleri de mini bir gösteri sunacak.

Zeus’un taşlaştırdığı kadın
Kral Tantalos’un kızı Niobe, Manisa’da doğmuş ve Thebai Kralı Amphion ile evlenmiş, yedi kız, yedi erkek çocuğu olmuştur. Çocukluk arkadaşı ve Zeus’un karısı Leto’nun ise Apollon ve Artemis isimli iki çocuğu vardır. Niobe’nin, kendisinden çok çocuğu olduğunu söylemesi tanrıça Leto’yu öfkelendirir. Niobe’nin bütün çocukları, Apollon ve Artemis tarafından oklarla öldürülür. Niobe, çocuklarının cesetleri başında günlerce ağlar. Sonunda Tanrı Zeus, Niobe’nin haline acır ve ızdırabına son vermek için onu taş haline getirir. Karaköy Çaybaşı mevkiindeki kadın başı şeklindeki kayanın göz çukuruna benzer girintilerinden yakın zamana kadar su sızması Niobe’nin gözyaşları olarak yorumlandı ve halk arasında ‘Ağlayan Kaya’ olarak anıldı.