Ege Agora yanında GymnasIum izleri

Agora yanında GymnasIum izleri

15.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı; tarihin korunması ve kültürel varlıklar konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla da çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Yaşar Üniversitesi’nde “Smyrna’dan Nysa’ya Kentleşme ve Mimari” konulu panel düzenledi.

Agora yanında GymnasIum izleri

Konuşmacılardan Eski Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, “Bayraklı Ören Yeri’nde, günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce Erken Tunç Çağı’nda yerleşimin başladı. MÖ 1000’lerde Smyrna kentinin kuruluşu, oval planlı evlerden başlayarak, çok odalı megaronlara evrildi. Gelişimde önemli bir rol oynayan Athena Caddesi ve MÖ 9. yüzyıldan itibaren yerleşimi koruyan sur kenti bir şehir devletine dönüştürdü” diye konuştu.
Roma kentine en iyi örnek
Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy da, “Smyrna Agorası’nda Roma Hamam Yapısı’nın hemen güneyinde tespit edilen kalıntıların bir Gymnasium’a ait olabilecekleri ve bu nedenle agoranın hemen batısında büyük ölçekli bir Roma Hamamı ve Gymnasium’unun olduğuna işaret ediliyor” dedi. Nysa Antik Kenti Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner de, “Hellenistik dönemde kurulmuş olan Nysa, Roma mimarisi ve mühendisliğini anlamak için ders niteliğinde bir mimari yapıya sahip. İki köprüyle bağlanan kentin yapıları, orthogonal planı ve sokak sistemi, döneme ait çok detaylı bilgiler veriyor” ifadelerini kullandı.