Ege Bereketli olsun!

Bereketli olsun!

02.09.2022 - 00:25 | Son Güncellenme:

Sezonun ilk avına çıkan balıkçıları uğurlayan İzmir Valisi Köşger, “Bu yıl sektöre 1.5 milyon lirayı aşan destek sağladık. Balıkçılığı geliştirmek için daha yapacak çok işimiz var” dedi.

Bereketli olsun

Denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte dün balık avlama sezonu başladı. “Vira Bismillah” diyerek denize açılan İzmirli balıkçıları uğurlayan Vali Yavuz Selim Köşger, “Sezonun hayırlı olmasını diliyorum. Pruvanız neta, dümeniniz viya, rüzgarınız kolayına olsun” dedi. Güzelbahçe’deki Yalı Balıkçı Barınağı’nda törende konuşan Vali Köşger, her alanda olduğu gibi balıkçılığa da önemli destekler yapıldığını belirtti. İzmir’de 29 balıkçı barınağı ve 45 su ürünleri kooperatifinin bulunduğu bilgisi veren Köşger, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“İzmir’de, 2021 yılında 1 milyon 435 bin liralık yetiştiricilik ürün desteği, 1 milyon 688 bin liralık geleneksek kıyı balıkçılığının kayıt altına alınmasıyla alakalı destek ve 2022 yılında da 1 milyon 658 bin liralık destek sağlandı. İlimiz genelinde 91’i deniz, 8’i iç su ve 8’i kuluçkahane olmak üzere 107 yetiştiricilik tesisi var. Bu yetiştiricilik üretim miktarı 2021 yılında yaklaşık yüzde 13 artış sağlamış ve 110 bin tona ulaşmış. Yapılacak çok iş var. Vatan bizim, mavi vatan bizim. Bunu en iyi şekilde geliştirerek, tahrip etmeden yolumuza devam etmemiz lazım.”

‘Seferihisar’da inatçıyız’

Törene katılan AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya da, “629 kilometrelik sahil şeridine sahip İzmir’e, son Başbakan Binali Yıldırım’ın projesiyle Güzelbahçe’deki bu balıkçı barınağını kazandırdık. Seferihisar’da da balıkçı barınağı yapmak istiyorduk ama Güzelbahçe’deki aynı yaklaşımı oradaki yerel yönetimden göremedik. Oraya balıkçı barınağı yapma konusundaki inadımızı devam ettiriyoruz” dedi. AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise, “İzmir özelinde 110 bin ton üretime ulaştık. 100 milyon liralık yatırım yaptık. 29 barınağımız var, Seferihisar Akarca barınağı ile bunu taçlandıracağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Belediye payını düşürdük’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin balıkçılara sunduğu desteklere değinen Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Son üç yılın verlerine göre yıllık 55 bin ton balık sevkiyatı ile birinci sırada olan İzmir Su Ürünleri Hali’nde kapasite artışı yaptık. Belediye payını da balıkçılara destek için yüzde 3’ten yüzde 1’e indirdik. Bunu yapan tek belediyeyiz” dedi. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aksoy da, “Deniz bize cömert davranırsa, en küçük tekne yılda 300 ton balık, en büyük tekne yılda bin ton balık avlayacak” bilgisi verdi.

‘Yeni sezondan umutluyuz’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer av yasağının sona ermesi nedeniyle Buca’daki İzmir Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali’nde düzenlenen geleneksel buluşmaya katıldı. Geleneği bozmayarak günün siftahını yapan Başkan Soyer, “Bu sabah büyük bir umut gördük. Kardeşlerimiz ülkede çok zor bir dönemde nasiplerinin peşinde. Gecesi gündüzüne karışan, hakikaten meşakkatli bir sektör. Allah hepsinin yardımcısı olsun. Bereketli bir sezon olsun” dedi.

Haberin Devamı

 “Başka Bir Tarım Mümkün anlayışında öne çıkan 5 stratejiden birinin de kıyı balıkçılığı olduğunu ifade eden Soyer, “Bereketli denizlerimizin sürdürülebilir olması en kıymetli şey. Denizi kimsenin kirletmesine, katletmesine izin vermememiz lazım. Sektörün o bilinci taşıdığına inanıyorum” diye konuştu.

Ağları Vali Şıldak çekti

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Erdek’te balıkçılar ile birlikte av sezonunu açtı. Sabahın ilk ışıklarında balıkçılar ile birlikte denize açılan ve Vira Bismillah diyerek sezonun ilk balık avını gerçekleştiren Vali Şıldak, yakalanan sardalyaları ağlarla gemiye çekti.

Balıkçılığın en büyük destekçisi belediye

Kuşadası’ndaki balıkçıların ağlarını suyla buluşturması öncesi Kuşadası Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Balıkçı Barınağı’nda bir tören düzenlendi. Törende konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Atak, “Vira bismillah diyerek denize açılacak balıkçı teknelerimize Başkanımız Ömer Günel adına bereketli, bol kazançlı bir av sezonu diliyorum. Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi’yle geçtiğimiz günlerde imzaladığımız protokol kapsamında; balıkçı gemilerinin av, araç ve gereçlerini depolama, tamir ve bakımlarını yapma, ürünleri karaya çıkarma, kontrol, veri toplama gibi hizmetleri üstlendik. Balıkçı esnafımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.