Ege Çocuklarda bademcik ve geniz eti sorunu ihmal edilmemeli...

Çocuklarda bademcik ve geniz eti sorunu ihmal edilmemeli...

24.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, kronik bademcik enfeksiyonları, geniz eti büyümesi, kulakta sıvı birikmesi ve bademcik sorunlarının, çocukların sağlıklı gelişimleri açısından ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.

Çocuklarda bademcik  ve geniz eti sorunu ihmal edilmemeli...

Özellikle sık görülen bademcik ve geniz eti büyümesine karşı sıvı birikmesine karşı anne ve babalara uyarılarda bulunan Karas, “Yılda 5 defadan fazla tekrarlayan, sürekli ilaç kullanımına gerek duyulan kronik enfeksiyonlar, aşırı iri bademciklerden kaynaklanan nefes alma güçlüğü, horlama, ağzı açık uyuma, büyüme ve gelişme geriliği gibi durumlarda bademciklerin alınması gerekiyor “dedi.

Haberin Devamı

Kanamasız operasyon

Bademcik ameliyatlarını KBB uzmanınca gerekli görüldüğünde yüz güldürücü sonuçlar verdiğini dile getiren Karas, “Thermal Welding, Koblator sistemleri ile bademcik ameliyatları yapılıyor. Bu sistemler, ısı ve basınç ile dokuların kanamasız ayrılmasına dayanır. Teknik sayesinde kanama olasılığı minimuma indirilir. Ameliyat sonrasında ağrı çoğu zaman hiç olmaz ya da oldukça hafif hissedilir” dedi.
Geniz eti sorununa da değinen Karas, “Burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir doku olan geniz etinin görevi, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalamak ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretmek Eğer çocuğunuzda sürekli ya da sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı varsa, doktorunuz geniz etinin ameliyatla alınmasını önerebilir. Çocuklar geniz eti alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar; çünkü vücutta geniz eti gibi görev yapan başka dokular da var” bilgisi verdi.

Haberin Devamı

Termal Welding nasıl uygulanıyor?

Bademcik ameliyatı soğuk bıçak, elektrokoter ve lazer gibi yöntemlerle yapılabiliyor. Genellikle son teknoloji olan “termal welding” yöntemi tercih ediliyor. Bu işlemin avantajları ise şöyle sıralanıyor: Termal welding sistemi, dokuyu çıkartırken aynı zamanda bademcikleri çevreleyen damarları ısı yardımıyla mühürleyerek ameliyat sırasındaki ve sonrasındaki kanamaları azaltıyor. Bu sayede ameliyat süresini uzatan kanamalar görülmediği için normalde 30-40 dakika sürebilen işlem süresi kısalıyor, dolayısıyla çocuk daha az narkoz alıyor ve ameliyat sonrasında ağrı daha az oluyor. Genel anestezi altında yapılan bademcik ameliyatında bazı durumlar dışında hastanede yatış gerekmiyor. Birkaç saatlik gözlem sonrasında hastaneden taburcu olunabiliyor.