Ege Dev projede sona doğru

Dev projede sona doğru

21.12.2021 - 02:36 | Son Güncellenme:

Efes’i yeniden denizle buluşturacak pronenin ilk etabı 2022’de bitecek. İnşaatta fore kazık çakma çalışmalarının çoğu tamamlandı, yat limanı da yavaş yavaş şekilleniyor...

Dev projede sona doğru

Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın 35 İzmir projesi arasında yer alan, Efes’i 2500 yıl sonra denizle buluşturacak Efes Antik Kanal Projesi’nin ilk etabında sona doğru geliniyor. UNESCO Dünya Mirası listesindeki antik kenti, 2500 yıl sonra yeniden denizle buluşturacak projenin ilk etabı kapsamında antik kanal girişi yeniden düzenleniyor, tarihi dokuya uygun bir yat limanı inşa ediliyor.

Haberin Devamı

Yüzde 60’ı bitti

Çalışmalarla ilgili bilgi veren DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, şu ana kadar inşatta bin 430 fore kazıktan 785’inin çakıldığını söyledi. Projenin ilk etabının sahilden Kuşadası-İzmir karayolu üzerindeki hattı kapsadığını anlatan Çınar, “Bu alana 600 metre uzunluğunda giriş kanalı ve teknelere kısa süreli konaklama imkanı sağlayacak 100 metre genişliğinde ve 250 metre uzunluğunda bir yat limanı inşa ediyoruz. Şu anda yat limanını duvarlarını ve çevresini tarihi dokuya uygun mermerlerle kaplıyoruz. Önümüzdeki yıl tamamlayacağız” dedi.

Tekneler, antik kente gelecek

Efes’i yeniden denizle buluşturacak proje, 2 etaptan oluşuyor. Projenin ilk etabı 600 metre uzunluğunda giriş kanalı, mendirek yapısı, yat limanını kapsıyor. İkinci etapta ise İzmir-Kuşadası Karayolu’ndan Efes Limanı’na kadar olan alan temizlenecek, tarihi dokuya uygun şekilde yeniden düzenlenecek. Teknelerin antik kente kadar gelmesi sağlanacak. Efes’e her yıl gelen turist sayısı katlanacak.