Ege Ege’de de öncü!

Ege’de de öncü!

23.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Otokoç Otomotiv, Avis ve Budget markalarıyla sektörde fark yaratmaya devam ediyor. Araç Kiralamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eren Gündüz, “Dijitalleşme ve insan odaklı hizmetlerimizle büyümeyi sürdürüyoruz” dedi

Ege’de de öncü

Türkiye dahil Yunanistan, Macaristan, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs ve Kuzey Irak’ta da faaliyet gösteren Otokoç Otomotiv çatısı altında hizmet veren Avis ve Budget markaları, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmaya devam ediyor. Şirketin Araç Kiralamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eren Gündüz, sektördeki hareketliliğin kış sonuna kadar devam etmesini beklediklerini söyledi. Odağında teknoloji ve inovasyon olan, müşteri memnuniyetinde her zaman en üst seviyeyi hedefleyen bir şirket olduklarının altını çizen Gündüz, “Pandemi öncesi olduğu gibi bugün de müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran yeni hizmet ve uygulamalarımızı kesintisiz olarak buluşturmaya devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

- Turizmdeki canlanma ile araç kiralamada son durum nedir? Beklentileriniz karşılandı mı?

Geçtiğimiz yıl bu segmentte yabancı turistin ülkemize gelememesi, yurt içi turizmindeki yavaşlama ve azalan iş seyahatleri nedeniyle temmuz-ağustos aylarında yüzde 50’lere varan daralma yaşandı. Havayolu ve yabancı turist sirkülasyonunun etkilediği günlük kiralamada ise yabancı turist sayısında; 2020’nin ilk 7 ayının sonunda meydana gelen yüzde 77 daralmanın etkisiyle 7 ayda yüzde 50 civarında düşüş gerçekleşti.
Bugüne dönecek olursak; pandemide aşılamanın yaygınlaşması ve temmuz başından itibaren uygulanan kapanma ve kısıtlamaların kaldırılması ile turistik yoğunluk ve buna bağlı olarak da kısa dönem araç kiralama alanında hareketlilik başladı. Her sene olduğu gibi, üniversite sınavlarının ardından gerçekleşen yolcu trafiği bu sene de yaşandı. Kamu ve özel sektörde özellikle bu sene ağırlıklı olarak gözlenen köprü tatil uygulamaları ve 10 günlük Kurban Bayramı tatili ile araç dolulukları yüzde 85-90 seviyelerine ulaştı.
Dolaşım serbestliğinin haziran ayında başlaması nedeniyle 2020’deki yaz dönemi için erken rezervasyon alınamama durumu, bu sene gündeme gelmedi. Nisan-mayıs aylarından yaz dönemi için erken rezervasyon alabilmenin de etkisiyle bu yıl Avis ve Budget markalarımızla hizmet verdiğimiz kısa dönem araç kiralama işimizde geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 60’ın üzerinde araç hareketi gözlemliyoruz.
İzmir’de adrese teslim

Haberin Devamı

- Peki, en yüksek yoğunluk nerelerde?

Ege, İç Anadolu, Marmara bölgelerinin kavşak niteliğinde olmasından kaynaklı en çok bu bölgelerde yoğunlaşıyor. Buna ek olarak, dolaşım serbestliğinin pozitif etkisinin en çok gözlendiği alan ise yurt dışı uçuşlarındaki hareketlilik. Son dönemde ülkemize açılan uçuşlarla birlikte yaşanan yabancı turist hareketliliği, özellikle yazlık bölgelerde araç kiralama işimize oldukça pozitif etki ediyor. Pandeminin seyriyle ilgili beklenmedik bir durum söz konusu olmadığı takdirde beklentimiz yüksek sezonun ekim ayı sonuna kadar uzayacağı yönünde.

Haberin Devamı

- Pandemi ile hayata geçirdiğiniz yeni hizmetlerinizden bahseder misiniz?

Odağında teknoloji ve inovasyon olan, müşteri memnuniyetinde her zaman en üst seviyeyi hedefleyen bir şirket olarak yeni hizmet ve uygulamalarımızı kesintisiz olarak müşterilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu süreçte MyAvis adında yeni bir dijital satış kanalı oluşturduk. Uygulamamız, müşterilerimizin bilgisayar ya da akıllı telefon ile Myavis.com.tr linki üzerinden kolayca ulaşabilecekleri, istedikleri kiralama koşullarına en uygun aracı belirlemelerini sağlayan hızlı ve kolay bir karar verme hizmeti sunuyor. MyAvis hizmetimizden 12-48 ay aralığındaki kiralama periyotlarında, sınırlı adette araç kiralama ihtiyacı olan tüm kurumsal müşterilerimiz faydalanabiliyor. İstedikleri marka, model, yakıt türü ve vites tipi gibi kriterlerini belirleyerek görüntüleme yapabiliyor ve seçtikleri araç ya da araçlar için en uygun teklifi alabiliyorlar. Karar sonrası araçlarımız müşterilerimize hijyenik koşullarda ve zaman kaybetmeden ulaştırılıyor.
İzmir’de de kısa dönem kiralama iş biriminde, temassız hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında, müşterilerimizin diledikleri yerde araç teslimatlarının yapılabilmesini mümkün kılan “Avis Yanında” ve “Budget İstediğin Yerde” hizmetleri sayesinde adrese teslimatlar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Avis markamızla, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Alsancak, Bornova ve Çeşme ofislerimizle; Budget markamızla İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Karşıyaka ofislerimizle hizmet veriyoruz. Ege Bölgesi’nde Dalaman, Bodrum, Manisa, Marmaris, Kuşadası, Denizli, Fethiye ofislerimizle de müşterilerimizle buluşuyoruz.
“Ruhunu Özgür Bırak” sloganı ile motosiklet sevdalılarına, alternatif ulaşım aracı olarak deneyimlemek ve seyahatte özgürlüğün keyfini yaşamak isteyen müşterilerimiz için motosiklet kiralama hizmeti sunuyoruz. Dileyen müşterilerimiz, İzmir’de ve İstanbul’da sağladığımız bu hizmet için çağrı merkezimizden detaylı bilgi alabilir. Kurumsal araç kiralama firması olarak sektörde bir ilki gerçekleştirdiğimiz Avis Caravan hizmetimiz de mevcut. İstanbul’da “Yollar Eviniz” diyerek başlattığımız hizmetimiz ile de en kısa zamanda farklı bölgelere yayılmayı hedefliyoruz. Karavan kiralama hizmetimiz çerçevesinde motokaravan, çekme karavan ve offroad karavan sağlayabiliyoruz.

Haberin Devamı

Müşterilerden tam not

Haberin Devamı

- Araç kiralamada dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

Öncelikle kişinin ihtiyaçlarını doğru belirlemesi gerekiyor. Araca ne kadar süre ile hangi sebeple ihtiyaç duyulacağı, şehir içi mi yoksa şehir dışında mı kullanılacağı ve kaç kişi ile bu hizmetten yararlanılacağı, bütçenin ne olacağı belirlenip buna göre araştırma yapılmalı. Bu aşama doğru planlandığında sağlıklı bir kiralama deneyimi yaşanacaktır.
Araç kiralama şirketini seçmek büyük bir titizlik gerektiriyor. Kurumsal bir şirket olması ve yolculuğun her adımında ihtiyaçları karşılayabilme kabiliyetine sahip olması büyük önem taşıyor. Araç seçiminde yeni araçların tercih edilmesi kişinin konforunu artıracaktır. Hasar güvencesi ve sigortası olmayan araçları kesinlikle kiralanmamalı ve araç kiralama sözleşmeleri dikkatli bir şekilde okunmalı. Ayrıca, kurumsal markaları taklit ederek hareket eden, orijinal olmayan bazı e-ticaret sayfalarından sakınmalarını, rezervasyon noktalarına dikkat etmelerini, yaygın ağı olan, kurumsal markaların, doğru adresleri üzerinden güvenli ödeme adımları ile ilerlemelerini tavsiye ederim.

- Araç kiralama tüketiciler için giderek daha pahalılaşıyor. Fiyatlarda yeni bir artış söz konusu olur mu?

Faiz, kur ve ÖTV artışına paralel olarak araç bedellerindeki artışa karşın, kiralama bedellerinde aynı oranda bir artış gerçekleşmedi. Kısa dönem kiralamada hâlâ Avrupa’nın en uygun fiyatlarına sahip ülkeyiz. Uzun dönemli kiralama tarafında ise, yüzde 50’lik ÖTV diliminde kalan araçlarda, Avrupa’nın altındayız.

- Müşteri memnuniyeti konusunda neler yapıyorsunuz?

Otokoç Otomotiv olarak, “İnsanlar onlara ne hissettirdiğinizi asla unutmaz” felsefesi ile ilerliyoruz. Markalarımızın müşteri memnuniyetini ölçmeye ve artırmaya, mevcut ve potansiyel müşterilerimizin, sunulan ürün ve hizmetler ile ilgili deneyimlerini ve geri bildirimlerini almak adına müşterinin sesini dinlediğimiz birçok araştırma yapıyoruz. Hizmet kalitesi, güvenilirlik ve marka algısını her şeyin önüne koyan müşterilerimize verdiğimiz hizmetlerin neler hissettirdiğini ve onları ne kadar mutlu ettiğini ölçüyoruz.
Bağımsız araştırma şirketi üzerinden yapılan memnuniyet araştırmaları sonuçlarına göre 2020 yılında, Otokoç Otomotiv çatısı altında hizmet veren markalar, aylık olarak düzenli takip edilen göstergelerde hedeflerin üzerinde bir performans gösterdi. 2020 yılında araç kiralama sektörü için yapılan Müşteri Deneyimi Endeksi Araştırması sonuçlarına göre Avis ve Budget “En İyi Müşteri Deneyimi Endeksine” sahip olan ilk iki marka oldu. Ayrıca en iyi e-ticaret deneyimi, en itibarlı marka gibi müşterimizin takdirini gösteren pek çok ödülün sahibi olduk.