Ege Futbolun dâhisi

Futbolun dâhisi

11.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

Futbolun dâhisi

Şansa inanmıyorum. İnatçılığa, çok çalışmaya, arzuya ve kapasiteye inanıyorum.

Haberin Devamı

Diego Simeone

1986-2013 yılları arasında, tam 26 yıl Manchester United’ı çalıştırdı. Bu sürece 13 Premier Lig şampiyonluğu, 2 Şampiyonlar Ligi sıkıştırdı. Kimi zaman diktatör yakıştırması bile yapılan Sir Alex Ferguson, asla şımarıklığa izin vermedi. Disiplin, onun için her şeydi. İskoç hocaya Kraliçe tarafından 19 Mayıs 2020’de “Sir” unvanı verildi.
3 ayda ya da daha çok sıkışırlarsa ayda bir teknik adam değiştiren ya da gönderen ya da bozuk para gibi harcayan canım ülkem için Sir Alex Ferguson ne kadar da tanıdık, bizden biri gibi değil mi?! Salt canım İzmirimde Altay ile Göztepe, sezon başından günümüze değin eşitlik ilkesinde buluşarak sözleşmişler gibi üçerden toplam 6 teknik adam değiştirdi. Ve de Süper Lig’in dibini mekân belledi.
Ünlü, başarılı çalıştırıcılar ile sporcuların özyaşam öykülerini, başarıya giden yolda gösterdikleri çabayı, direnci, tutkuyu, gelişmeye odaklanmış yapısal disiplinlerini okumayı, öğrenmeyi seviyorum. Her ne kadar benim için, “Tam yer bulmuş oturacakken son durağa gelmiş tramvay” benzetmesi geçerli olsa da... Öğrenmek her yaşta!

Haberin Devamı

Mümin Sekman’ın “Şampiyon Sözleri” isimli muhteşem kitabının kapak resminde bir şampiyonun sıkılı yumruğunun parmaklarının arasından, kazanılmış bir madalya sallanmaktadır. Madalyanın ön yüzüne de sevgili Sekman, şu harika sözcükleri yapıştırmış: “Madalya, Metalden Değil Terden Yapılır.”
Ürünün bol nitelikli olduğu zamanlarda karpuzcu esnafı, karpuzu kamyonla indirirdi sergisine. Ve sloganları da şöyleydi: “Seçmece bunlar.” Şimdi okuyacaklarınız da Sir Alex Ferguson’dan seçmeceler...

Futbolun dâhisi
- “Oyunculara otobüsün hareket halinde olduğunu söylüyorum. Kulübün ilerlemesi gerek. Onlara ‘Otobüs sizi beklemez’ diyorum. Bir an önce binmeniz gerek.”
- “Sürekli bağırıp çağıramazsınız. İşe yaramaz. Kimse eleştirilmekten hoşlanmaz. Ancak soyunma odasında oyuncuların hatalarına işaret etmek gerekir. Ben bunu hemen oyundan sonra yapıyorum. Pazartesiye kadar bekleyemiyorum. Orada yapıyorum ve bitiyor. Sonra önümüzdeki maçlara bakıyorum. Bir oyuncuyu sonsuza dek eleştirmenin bir anlamı yok.”
- “Oyuncularımdan biri defalarca oyundan atıldı. Ne zaman fırsat eline geçse bir şey yapıyor. Antrenmanlarda bile. Bunu, onun içinden çıkarıp atabilir miyim? Hayır. Çıkarıp atmak ister miyim? Hayır. İçindeki öfkeyi yok edersen artık kendisi olmaz. Kusurunun büyük işlerle dengelendiğini kabul etmen gerekir.”
- “Güç ve kontrol arasındaki ayrımı yap! Kararlı ol. Ve her zaman insanların isimlerini hatırla.”
- “David Beckham, İngiltere’nin en iyi golcüsü ise bunun nedeni Tanrı vergisi yeteneği değil. Daha az yetenekli oyuncuların aklının ucundan bile geçmeyecek kadar kesintisiz bir adanmayla antrenman yaptığı için.”
- “Maçın yarısında oyunculara her zaman, ‘Sabırlı olun’ derdim. Son 15 dakika içindeyse mutfaktaki evyeyi kafalarına fırlatın. Risk almaya değer. Zaten oyunu kaybedeceksiniz. Hiçbir şey o son 15 dakika içinde tam da oyun bitmek üzereyken kazanmanın yerini tutamaz.”
- “Sevilmeyi isteme. Çünkü öyle bir şey olmayacak. İnsanların senden korkmasını da isteme. Ortada bir yerde dur. Sana saygı duymalarını, güvenmelerini ve de seni adil bulmalarını sağla.”
İşte böyle. Bu denli öz ve anlaşılır. Çok umutlu değilim, ama umarım adreslere ulaşır. Yani seçmece bunlar!
Esen kalın, aydınlık günler...

Haberin Devamı

Bir kenara yazın, bulunsun

Haberin Devamı

- Şampiyon olmak demek, şampiyon gibi düşünmek demektir.
Denis Waitley

- Şampiyonlar, başarana kadar oynamaya devam edenlerdir.
Billie Jean King

 

 

- Ben size gol sözü vermiyorum. Ama ertesi gün bir ‘beyaz’ gibi yaşamak isteyen ‘siyah’ kadar koşacağım sahada.
Samuel Eto’o

- Bacaklarım kuvvetli olsa da beni şampiyon yapan beynimdi.
Michael Johnson

- Spor, eşitliğin mümkün olduğunu göstermek için harika bir yerdir.
Venus Williams

Kendimle dalga geçme

Koca bir gövde...
Koca koca bacaklar...
Kocaman bir kalça...
Her şeyin kocaman...
Şişmanlığın velhasıl
Kibarca anlatımı
Yaşlılık da bastırmış
Damgasını tenine
Duygular maalesef
Uymamış bu kurala
Hayal gücü hep canlı
Hisler taze, ışıklı
Kalın bir görünüşte
Birçok güzellik saklı

Dr. Gülderen Alpagut