Ege İnanç ve çalışmak

İnanç ve çalışmak

17.10.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

.

İnanç ve çalışmak

“Doruğa ulaşsanız bile hâlâ ulaşılması gereken tüm gelecek, önünüzde durmaktadır.”

Haberin Devamı

Lao Tzu

"Yıllar önce Amerika’da yaşlı bir kayıkçı Mississippi Nehri’nin bir yakasından ötekine yolcu taşıyarak geçimini sağlıyordu. Yaşlı kayıkçı, kayığındaki küreklerinin birinin üstüne ‘İnanç’, diğerine ise ‘Çalışmak’ yazmıştı. Bunların ne anlama geldiğini soranlara, kayıkçı şöyle yanıt veriyordu: ‘Nehri karşıdan karşıya geçmek için her iki küreğe de ihtiyaç vardır. Çalışmaksızın inanç veya inançsız çalışmak, sizi bir dairede döndürür durur. Yaşam yoluna tek kürekle çıkmak, nehri tek kürekle geçmekten farksızdır. Yerimizde döner durur, hiçbir yere gidemeyiz.”

Hayata Yön Veren Öyküler (alıntı)

İnsanın yönünü, doğrultusunu belirleyen anlar vardır. Sözgelimi, futbola yeteneklisiniz. O aşamada size birinin ya da birilerinin salt yeteneğin yeterli olmadığını söylemesi, uyarması, yönlendirmesi yaşamsal önemdedir. O da yetmez. Sizin o bağlamda farkındalığınızın yeterli düzeyde gelişmiş olması, geleceğinizi belirleyen çok değerli bir birikimdir.

Haberin Devamı

Ali Artuner, Nevzat Güzelırmak, Halil Kiraz, Göztepe; Ayfer Elmastaşoğlu, Altay ve Bülent Buda, İzmirspor’da aynı yıllarda profesyonel liglerde oynamaya başladılar. Onlar oyun alanında yarışan rakiplerdi. Ama özel yaşamlarında birbirlerine sevgiyle yaklaşan dost, arkadaştılar. O aşamada benim (Bülent Buda’nın) dışımda kalan dostlarım kuşandıkları formaya, omuzladıkları göreve bağlılıkları ile inançları ve de üst düzey çalışkanlıkları ile uzun yıllar profesyonel dünyaya adım attıkları formalarını değiştirmeden, üstüne Milli Takım formalarını da ıslatarak inançla, sevgiyle, başarıyla yolculuklarını sürdürdüler. Ve ben o aşamada sevgili arkadaşlarım gibi doğru, akılcı yorumlayamadım yaşamın o büyük ikramiyesini. Medcezirler, sallanıp yalpalamalar ve genç yaşta gelen son. Bir gün eğer, geride kalan süre elverirse anlatırız yan yollara nasıl, ne tür dürtülerle saptığımızı.

***

Şöhret olmak o kadar kolay mı? Yanıtı, kısa bir öyküyle verelim.

Ünlü İngiliz yazar ve şair Thackeray’in elde ettiği başarıyı kolay yoldan şöhret olmaya bağlayan biri şöyle demişti: “Thackeray, bir sabah gözlerini açtı ve kendini ünlü bir adam olarak buldu.”

Haberin Devamı

Thackeray’in yaşantısını yakından bilen Lord Notcliff ise, bu iddiaya şu yanıtı verdi: “O yataktan kalkıp kendini ünlü bir adam olarak bulduğu ana kadar 15 sene her gün 8 saat yazmıştı.”

“Her gerçek başarı, bir evi inşa etmek gibidir. Önce sağlam bir temel atılır, sonra sabırla evi tamamlamak için gerekenleri yaparsın. Bazı evler ya da kariyerler, çabucak inşa edilebilir. Ama sağlam temeller üzerine oturmazlar. Görünüşleri güzeldir. Ama dayanıklı değillerdir. Bir gecede oluşan başarılara yakından bakarsan, 10 sene gibi bir hazırlık sürecinden geçtiğini de görürsün.” (Dan Millman)

Esen kalın, aydınlık günler…

İnanç ve çalışmak

İnanç ve çalışmak

Bir kenara yazın bulunsun

Sevdiğiniz işi yapın. Yaptığınız işi sevin. (Steve Jobs)

Farklı görüşte olanlardan korkmam gerekmez. Asıl korkulması gerekenler, kendi görüşlerini söyleyecek cesareti olmayanlardır. (Napolyon Bonapart)

Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyandırınız, bildiğini bilmeyenlere öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.                         (Konfüçyüs)

Haberin Devamı

Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak

Unutma, aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak.

Nâzım Hikmet