Ege Kadınlar, Çikolata Kisti’ne dikkat!

Kadınlar, Çikolata Kisti’ne dikkat!

14.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Kadınlar, Çikolata Kisti’ne dikkat

Dünyada 176 milyon kadını etkileyen çikolata kisti (endometriozis)’nin; kronik, uzun süreli ve iyi huylu östrojen bağımlı bir hastalık olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Tedavi sonrasındaki süreçte dahi yıllar sonra şikayetlerin tekrarlama riski olabildiğinden hayat boyu takibi gereken bir sağlık sorunudur. Bu da hastalarda duygusal stres yaratabilir. Çikolata kisti hastalığı, uzun süreli bir yaklaşımı gerektirdiğinden kadın doğum uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmelidir” dedi.

Haberin Devamı

Bu belirtiler varsa...

Prof. Dr. Fatih Şendağ, Endometriozis hastalığında tanı koyarken özellikle, adet ağrısı (dismenore), ilişki sırasında ağrı (disparoni) ve kısırlık (infertilite) şikayetlerinin incelenmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Şendağ, ”Endometriozis hastalığının görülme sıklığı üreme çağındaki kadınlarda yüzde 10, infertil (kısır) olan hastalarda yüzde 20-50, devamlı alt karın bölgesinde ağrısı olanlarda ise yüzde 40-60 oranlarında gerçekleşmektedir. Birçok defa doktor muayenesine başvurmuş ve tedaviyle sonuç alamamış kronik alt karın ağrısı olan kadınların da endometriozis olup olmadığının araştırılması gerekmektedir.

Çocuk isteği varsa ameliyat

Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Çikolata Kisti Hastalığı’nın oluşmasına sebep olan unsurların hala tam olarak bilinmediğini, özellikle geriye doğru adet görme ve zayıf bağışıklık sisteminin üzerinde durulduğunu belirtti. Çikolata Kisti’nin bir üreme çağı hastalığı olduğunu ve 30’lu yaşlarda daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Şendağ, “Ağrı ön planda ise ilaç tedavilerini deniyoruz. Doğum kontrol hapları hormon düzeyini azalttığı için ağrıyı baskılar ve şikayetleri azaltır. Bir başka tedavi şekli de yalancı gebelik oluşturulmasıdır. Yani hasta adetten kesilir. Bazı iğnelerle hastayı 6 ay adetten kesebiliyoruz. İlaç tedavisi ile başarılı olamıyorsak ve çocuk isteği varsa ameliyat öneriyoruz” dedi.

Yazarlar