Ege 'Kozak’ı korumak kutsal görevimiz'

'Kozak’ı korumak kutsal görevimiz'

04.09.2018 - 02:03 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, bölgede açılması planlanan altın madeniyle ilgili olarak, “Kozak’ın zenginliğinin yok olmasına izin veremeyiz” dedi

Kozak’ı korumak kutsal görevimiz

Kozak Yaylası’nın turizme kazandırılması amacıyla büyükşehir ve Bergama belediyelerinin işbirliğiyle ilk kez düzenlenen Kozak Festivali’nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bu değeri gelecek nesillere taşımak kutsal görevimiz” mesajı verdi.

Haberin Devamı

Kozak Piknik Alanı’ndaki festivalde 110 üretici hem yerel ürünlerini tanıttı hem de gün boyu yaptığı satışlardan gelir elde etti.

Kozak Yaylası’nda yetişen domates, üzüm ve çam fıstığının yanı sıra bal, reçel ve çam fıstıklı tatlılar satışa sunuldu.

‘Bizim servetimiz’

Festivalin açılış konuşmasını yapan Başkan Kocaoğlu, Kozak Yaylası gibi bir değeri gelecek kuşaklara taşımanın kutsal bir görev olduğunun altını çizdi, “Dünyanın en özellikli coğrafyalarından birinde altın arayıp doğayı kirletmeye hiçbirimizin hakkı yok. Kozak bizim servetimiz. Bu değerimizi gelecek nesillere taşımak zorundayız” diye konuştu.

Mücadeleye devam

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise asırlık çam fıstığı ağaçlarının bulunduğu Kozak’ın sadece Bergama’nın değil tüm insanlığının ortak değeri olduğunu, dünyada böyle alanların yasalarla korunduğunu ifade etti, “Altın madenine karşı mücadelemiz sürüyor. Burada 2 bin yıldır insanlar çam fıstığı ile geçiniyor.

Haberin Devamı

Böyle giderse, 10 yıl sonra Kozak diye bir yer kalmayacak. Kozak’ın havasını, suyunu koruyacak kalabalıklara ihtiyacımız var, ancak böyle sonuç alabiliriz. Bu bir parti mücadelesi değil, siyaset değil, yaşam hakkı.

Yarın burada bir doğa felaketi ile karşı karşıya kalırsak, hepimiz etkileneceğiz” dedi.

‘BİR RUHSAT BİLE VERMEDİM’

Kentin pek çok bölgesinde peşpeşe açılan taş ocaklarına ilişkin tepkisini de dile getiren Başkan Kocaoğlu, taş ocağı ruhsatı verme yetkililerinin 2008 yılında kendilerinden alınıp valiliğe devredildiğini hatırlattı, “Yarımada’da neden taş ocağı açılır? Belkahve’de ihtiyacı karşılayacak kadar taş ocağı var. İnşaatlarda kullanılan taş, kum, çakıl, mıcır, çimento üretimi için taş ocakları bir ihtiyaç ancak bunların çevreye zarar vermeden çıkartılması gerekiyor. Bu yetki bendeyken bir tane taş ocağı ruhsatı vermedim” dedi.

Yazarlar