Ege Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

17.01.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rahim ağzı (serviks) kanserinin tüm dünyada kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu belirten İzmir Tınaztepe Galen Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, önlenebilir bir kanser türü olmasına dikkat çekti.

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Kadınlarda serviks kanseri olarak da adlandırılan rahim ağzı kanserinin hem Türkiye’de hem de dünyadaki görülme oranlarının artığını belirten Alıcıkuş, “Serviks kanseriyle savaşta ilk adımın farkında olmaktan geçiyor. Tam da bu sebeple, ocak ayının Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı olması çok önemli. Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayında ve diğer günlerde hastalık hakkında daha fazla kişiye erişerek daha fazla insanın hayatının kurtarılabiliriz. Serviks kanserinin ortaya çıkmasında ana neden HPV (İnsan Papilloma Virüsü) enfeksiyonu. HPV enfeksiyonu yıllarca rahim ağzı bölgesinde hiçbir belirti vermeden sinsice yaşayabilmekte ve yıllar içinde enfekte ettiği bölgede hücrelerin yavaş yavaş kanser hücresine dönüşmesine neden olmakta” dedi.

Haberin Devamı

En sık kanser yapan HPV tiplerine karşı geliştirilen, koruyuculuğu yüksek aşılar bulunduğunu söyleyen Alıcıkuş, “Rahim ağzı kanseriyle mücadelede iki önemli adım yer alıyor. İlk adım kız çocuklarının rahim ağzı kanseri aşısı olması iken diğer adım ise kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene ve tarama yaptırmaları. Bu sayede her geçen gün daha fazla kişide görülen rahim ağzı kanseriyle savaşta kazanan taraf olmak mümkün. 30-65 yaş grubundaki kadınları düzenli jinekolojik muayeneye ve Pap-smear testi yaptırmaya davet ediyorum.  Bunun için kadınların KETEM’lere ya da Aile Hekimlikleri’ne başvurması yeterli oluyor. Dikkat çekmek istediğim bir diğer konu da sigara tüketiminin serviks kanserine yakalanma riskini arttırdığı” diye konuştu.  Rahim ağzı kanserinin ölümcül ancak önlenebilir bir kanser türü olduğunu sözlerine ekleyen Alıcıkuş, bilgili olmanın ve zamanında harekete geçmenin kanserle mücadelede altın değerinde olduğunu belirtti.