Ege Ramazanda kilo vermenin sırları

Ramazanda kilo vermenin sırları

05.04.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Ramazan yaklaşırken oruç tutan birçok kişi, beslenme saatlerinin değiştiği ramazan ayında kilo aldığını söylüyor. Diyetisyen Hülya Çağatay ise dengeli beslenme yöntemiyle ramazanda kilo verilebileceğini belirtti.

Ramazanda kilo vermenin sırları

Oruç tutmanın sağlık açısından önemli faydaları olduğunun altını çizen Çağatay, “Ramazan döneminde uygun ve kontrollü bir beslenme planı yapılırsa, hem kilo vermek hem de var olan kiloyu korumak çocuk oyuncağı olur. Özellikle karaciğer için oruç tutmanın faydaları vardır. Toksik maddelerin idrar, ter ve dışkı ile atılması ve vücudun temizlenmesi olayına ‘detoksifikasyon’ denir. Bu olay çoğunlukla karaciğerde gerçekleşir. O nedenle oruç tutmak, ruhen olduğu kadar bedenen de temizlik halidir. Bunun en büyük kanıtı da son günlerde gündemde olan aralıklı oruç (intermittent fasting) diyetidir. Bu diyet üzerine yapılan çalışmalarda hücre onarımı, total ve LDL kolesterolün azalması, kilo kaybı, inflamasyonun azalması, oksidatif stres faktörünün azalması gibi faydalı sonuçlar elde edilmiştir” diye konuştu. Çağatay, ramazanda kilo vermek ve var olan kiloyu korumak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

Altın öneriler

“İftarda yemeğe saldırmak yerine daha yavaş ve bilinçli bir şekilde hareket edin. Vücudunuzu dinleyin. Yemekleri az miktarda ve iyice çiğneyerek tüketin. Yüksek enerjili, çok tuzlu veya tatlı, kan şekerini ani şekilde artıracak besinlerden uzak durun. Bunların yerine kan şekerini kontrollü artıracak, yüksek posa içeriğine sahip besinleri tercih edin. Su tüketimine dikkat edin. İftar ve sahur arasında minimum 2-2.5 litre su tüketin. Sahur öğününü atlamayın, yalnızca suyla geçiştirmeyin. Ramazan pidesi, bu dönemde ucu kaçırılan besinlerden ilkidir. Bir avuç içi büyüklüğünde pide, 1 dilim ekmeğe eş değerdir. Menüde karbonhidrat kaynakları yer alıyorsa, pide tüketimini sınırlandırın. İftariyeliklere dikkat edin. Bu grup, kan şekerini yavaşça dengeleyecek hafif besinlerden oluşmalı. Örneğin hurma, kayısı gibi kuru meyveler, zeytin ve peynirler bu grupta yer alabilir. Pastırma, sucuk, salam gibi doymuş yağ içeriği yüksek şarküteri ürünleri ise bu grupta olmamalıdır.”

Haberin Devamı

ÖRNEK İFTAR MÖNÜSÜ

1-2 büyük su bardağı su

Hurma/kuru kayısı/az tuzlu peynir/zeytin gibi iftariyelikler

1 kepçe (100gr) çorba

(10-15 dakika ara verin.)

1 porsiyon et/tavuk/balık

 3 yemek kaşığı sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği

Zeytinyağlı salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı) veya zeytinyağlı fırın sebze (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)

1 avuç içi kadar pide veya 1-2 ince dilim ekmek (Tam tahıllı, kepekli vb.) veya 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı

 

Yazarlar