Ege ‘Tarımdaki vahim tablo değişecek’

‘Tarımdaki vahim tablo değişecek’

02.02.2023 - 00:10 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük uluslararası tarım ve hayvancılık fuarından biri olan Agroexpo, 18. kez Fuar İzmir’de kapılarını açtı.

‘Tarımdaki vahim tablo değişecek’

67 ülke ve 62 sektörden katılımcıları buluşturan fuarın açılışında, ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonuna değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ekosistemi korumadan, ekonomide kalıcı bir gelişme sağlamak mümkün değil. Biz tarım politikamızı, bu hakikatten yola çıkarak oluşturduk. Kendimize bir almak ve yaşama iki vermek sözünün ışığında ilerliyoruz. Tarımda israf edilen su nedeniyle yer altı suları çekilmeye, atalık tohumlarımız kaybolmaya başladı. İzmir’de, ülkemizdeki bu vahim tabloyu değiştirmenin çabasını veriyoruz. Yoksullukla ve kuraklıkla aynı anda mücadele edecek bir politikalar bütünü inşa ettik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hedef 10 milyar

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, “Şehrimizde 8.7 milyar lira yatırımla 6 bin 100 kişiye istihdam sağlayacak TDİOSB’leri 2 buçuk yılda tamlayıp katma değeri yüksek üretime başlayacağız. Coğrafi işaret ve tescil çalışmalarına da büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “2022 yılında 6 milyar 727 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 19’unu tek başına gerçekleştirdik. Tarım ihracatımızın 7 milyar dolara yaklaştığını söylemekten gurur duyuyorum. Önümüzdeki süreçte 10 milyar dolarlık tarım ihracatına ulaşacağımızı öngörüyoruz” bilgisi verdi.