Ege ‘Tütün ürünleri şirinleştiriliyor’

‘Tütün ürünleri şirinleştiriliyor’

29.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde, kalbimizin en büyük düşmanlarından tütün ürünlerindeki artan tüketime dikkat çekildi. 

‘Tütün ürünleri  şirinleştiriliyor’

Tütün tüketiminin, kalp krizi, inme ve her türlü kalp-damar hastalığı riskini kat be kat artırdığına dikkat çeken Medicana International İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cevad Şekuri, “Günümüzde sigaraya alternatif olarak türetilen sosyalleşme amaçlı tüketilen nargile ve zararsız sanılan elektronik sigaralara rağbet gittikçe artıyor. Her köşe başında yer alan nargile kafelerde tütün tüketimi şirinleştirilirken, bu ulaşılabilirlik gençlerimiz için ciddi bir tehdit oluşturuyor” dedi.
Kriz, 40 yaşa indi
Türkiye’de her 3 kişiden birinin tütün kullanıcısı olduğunu belirten Şekuri, “Ne yazık ki kalp krizi geçirme yaşı 40’lı yaşlara kadar düştü. Tütün ürünü tüketiminin kalp krizi, inme ve her türlü kalp-damar hastalığının riskini kat be kat artırdığı ve bunların tedavisini baltaladığı bilinmekteyken, sivil toplum ve merkezi yönetime bu konuda büyük rol düşüyor. Sigarayı bırakmak günümüzde kesinlikle imkânsız değil. Davranışçı yaklaşımlar ve birtakım ilaçlar yardımıyla mümkündür. Devletin de önlemleri artırması önemli” diye konuştu.