Ege Yunan adalarında bahar havası!

Yunan adalarında bahar havası!

17.12.2023 - 00:05 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Atina’daki buluşmasından ‘kapıda vize’ kararı çıkması hem Yunanistan’da hem de ülkemizdeki turizmcileri heyecanlandırdı.

Yunan adalarında bahar havası

NEJAT KABAY - 2023, Türkiye’de gerek turizm gerekse iş dünyası açısından Schengen vizesinin kabus olduğu bir yıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina’da Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile buluşmasından vize sıkıntısı yaşayan turizm sektörü için güzel bir haber çıktı. Her iki lider de 10 Yunan adasına girişte Türklere 7 günlük kapıda vize uygulaması başlatılacağını açıkladı. Bunun ardından Avrupa Birliği komisyonu da yeni kapı vizesi uygulamasının onaylandığını bildirdi. Karar her iki ülkedeki turizmcileri heyecanlandırdı.

Haberin Devamı

Sektör temsilcileri vize fiyatlarında yaşanacak düşüşün Yunan adalarına talebi yüzde 100 oranında artacağı yorumunu yaptı. Yoğun taleple tur fiyatlarının da düşeceği belirtildi.

2024’e umutla bakıyoruz

TTI İzmir ‘’Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi’ne katılan Yunan turizmciler; Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Miçotakis buluşmasından sonra ortaya çıkan olumlu tablodan umutlu olduklarını dile getirdi, “Hiçbirimiz bu olumlu gelişimi beklemiyorduk. En üst seviyedeki politik görüşmelerin ardından ortaya kış mevsiminde bir bahar havası çıktı. 2024 tatil sezonuna umutla bakıyoruz” diye konuştu. Pandemi öncesinde Yunan adaları için Türk turistlere 15 güne kadar vize veriliyordu. Bu vizeyle sadece yaz sezonunda geçerli olmak üzere 6 Yunan adasına (Kos, Rodos, Samos, Sakız, Midilli, Meis) girilebiliyordu. Yeni açıklamayla bu sayı Kalimnos, Leros ve Limni eklenerek 10 adaya çıkarıldı. Adaları tanıtmak amacıyla İzmir’e gelen Yunan yetkililere son gelişmeleri ve beklentilerini sorduk.

Haberin Devamı

Seferihisar’dan Vathi’ye seferler

George A. Kyriazis (Samos Ticaret Odası Başkanı): Samos olarak 2023 yılında çok iyi bir turizm sezonu geçirdik. Yeni yılda hedefler şimdi daha da büyüyecektir. Ada halkının ortak hedefi ve dileği bu memnuniyeti her yıl daha da artırmak ve Türkiye’den yeni kalıcı dostluklar kurmaktır. Bilindiği gibi, bu yıl adamıza sadece Kuşadası çıkışlı feribotlarla ulaşma imkanı vardı. Yeni yıl için güzel bir gelişme oldu. 2024 sezonunda IDO feribotları Seferihisar’dan Vathi’ye direkt seferler koyacağını açıkladı. Böylece İzmirliler ile birlikte Çeşme, Alaçatı, Urla gibi geniş yerleşim bölgelerinde yaşayan Türk dostlarımız da Samos’a kolayca ulaşma imkanı bulacak.

Midilli, yeni yıla da hazır

Eugenia Drekolia (Midilli Ticaret Odası Turizm Tanıtma Başkanı): Bu yeni karardan dolayı memnunuz. Türk dostlarımız da vize ile ilgili karardan çok mutlu oldular. Çünkü katıldığımız toplantı ve fuarlarda bize sürekli olarak vize meselesini soruyorlardı. İzmir’de Midilli ile Limni ve Bozbaba adalarını da temsil ediyorum. Aslında iki ülke arasındaki turistik ziyaretler sadece yaz aylarında değil; tüm yıl boyunca olmalıdır. Önümüzdeki süreçte her iki ülkenin turizm alanındaki birincil talebi bu olmalıdır. 2023 sezonundan memnunuz. Yeni yıl kutlaması için 1000’den fazla Türk misafirin Midilli’ye gelmesini bekliyoruz. 2024 yılındaki beklentimiz ise 150 bin kişi civarında. Bunu gerçekleştirebilirsek, tüm zamanların rekorunu kırmış olacağız. Turistik ilişkiler elbette adamızdaki bütün işletmecilere ekonomik katkılar sağlıyor. Ancak turizmin bir başka önemli tarafı da her iki tarafın dostane ilişkiler geliştirmesidir. Midilli adasını İzmir’de temsil eden bir yetkili olarak, şimdiden bütün Türk dostlarımızın yeni yılını kutluyorum. 2024’te Midilli’de görüşmek dileğiyle!

Haberin Devamı

Sakız’a 120 bin misafir geldi

George Passas (Sakız Adası Turizm Tanıtma Direktörü): Geçtiğimiz hafta Atina’dan Türkiye ve Yunanistan halklarını heyecanlandıran çok güzel haberler aldık. Özellikle kapı vizesi turizm sektörü için çok iyi oldu. Ancak kapı vizesi her kesimin yararlanabilmesi için uygun bir fiyatta olmalıdır. Böylece her ekonomik kesimden insan Yunan adalarını ziyaret edebilir. Turizm insanları tanıştırır ve birleştirir. 2023 sezonunda Türkiye’den Sakız adasına 120 bin misafir gelmişti. 2024 yılında bu sayının 150 bini aşmasını öngörüyoruz. Bütün Türk dostlarımıza şimdiden, Sakız adasına hoş geldiniz, diyorum.