Eğitim Bırakın, çocuğunuz size yardımcı olsun

Bırakın, çocuğunuz size yardımcı olsun

18.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ergenlerde sorumluluk duygusunun gelişiminde ailelerin tutumu çok önemli.

Bırakın, çocuğunuz size yardımcı olsun

OZAN ÖMER KADÜKER - Özel Ata Koleji Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi uzmanları, çocuğun ödevlerinden yemeğine, arkadaş seçiminden hobilerine kadar karar verilen korumacı bir ebeveyn yaklaşımının iyi niyetli olmakla beraber, çocuğun bağımsızlık, özgüven, sorumluluk ve benlik algısı gelişimine zarar verdiğine dikkat çekiyor. Kurallar ve sınırlarda net, tutarlı, kararlı bir ortak fikir oluşmaması, çocuğun kural ve sınırların çok da geçerli olmadığı izlenimine kapılmasına neden olabildiğinin altını çizen uzmanlar, üzerine düşünülmüş, ortak karar alınmış, ebeveynlerin birbiriyle tutarlı davrandığı kurallar belirlemesinin, ergenlik dönemindeki çocuğun sorumluluk duygusunu güçlendireceğini vurguluyor. 

Haberin Devamı

Bir çocuğun sorumluluklarında ailesine olan sonsuz güvenin kendisine güvenini engellediğini belirten uzmanlar, ergenlik dönemindeki bireyin seçimlerine direkt ya da dolaylı müdahale etmenin yanlış bir tutum olduğunu dile getiriyor. Uzmanlar ayrıca günlük yaşantısında alması gereken sorumluluklara yardımcı olma hissiyle sürekli dahil olmanın hayallerini, hedeflerini etkilediği gibi ilgi alanlarını seçmesini zorlaştıracağını, mutsuz ve öfkeli bir ergenlik dönemi yaşamasına neden olacağını belirtiyorlar. Uzmanlar, ailelere şu önerilerde bulunuyor:

Balık tutmayı öğretin

Çocuğunuza görev ve sorumluluğunu tanıtıp, gösterdiği çabaya saygı duyun ve başarabileceğine güvenin.      

Birey, sorumluluğunda olan bir işin nasıl yapılabileceğini bilmiyorsa ona işin nasıl yapılacağını gösterin. n Sorumlulukları her durumda aileleri tarafından tamamlanan, neyi, nerede, nasıl yapması gerektiği sürekli hatırlatılan ve yaptıklarına müdahale edilen çocuklar, kendileri adına düşünen kişilere bağımlı ve benlik duyguları düşük bireyler olacaklardır.
n Hayati bir risk veya geri dönülemez sonuçları olmadıkça, çocuğunuzun yanlış seçimlerin sonuçlarını da yaşamasına izin verin.

Haberin Devamı

Hayatını planlayabilmeli

Ergenlerin almaları gereken sorumlulukları: -Bağımsız olarak dersleriyle ilgili sorumluluk almalı ve kimse tarafından uyarılmadan, kendiliğinden, düzenli bir şekilde ödevlerini takip edip tamamlamalı. - Randevularını takip etmeli. - Sorumluluklarını belirleyip zamanını planlamalı. n temizlik, tamirat işlerine yardım etmeli. - Kendi bakımını yapmalı. - Evde tek başına kalabilmeli. - Yakın yerlere gidip gelmeli.  - Alışveriş listesindeki ürünleri almalı. n Harçlığını planlı bir şekilde harcamalı. - Toplum içinde nezaket kurallarına uymalı. - Kendi hakkını savunmalı, başkalarının haklarına saygı duymalı.