Eğitim Buzdolabından önce eti en az 5 saat dinlendirin

Buzdolabından önce eti en az 5 saat dinlendirin

27.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı öncesi uzmanlar kesilen etlerin heba olmaması, hijyenik koşullarda saklanması ve doku enfeksiyonlarına sebebiyet verilmemesi için önemli uyarılarda bulundu.

Buzdolabından önce eti en az 5 saat dinlendirin

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, etin uygun koşullarda saklanmadığı takdirde çok çabuk bozulabileceğine dikkat çekti. Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Yaşar Sevimli ise kurban saklama adımlarını şu şekilde sıraladı:

Haberin Devamı

*Kesim sonrası ette oluşan ‘ölüm sertliği’ sürecinin tamamlanmasında yarar var. Etin kesildikten sonra en az 24 saat bekletilmesi gerekir.

*Etler, kesim alanından eve poşetle taşınmamalı. Eğer içine koyulduysa uzun süre poşette tutulmamalı. Etin taşınması için kâğıt ambalajlar kullanılmalı.

*Kurban eti uygun şartlarda eve getirildikten sonra en az beş saat serin ve temiz bir ortamda dinlendirilmeli.

*İlk sıcaklığı düşmeden buzdolabına koyulan etin yüzeyi kurur ama içi sıcak kalır. Böylece ette bakteriler ürer ve koku meydana gelir.

*İşlem görmeyen kurban eti, buzdolabında +4 derecede üç-dört gün muhafaza edilebilir. Buzlukta ise -18 derecede ortalama altı ay bekletilebilir.