Eğitim Depremden kurtulan ilk robot: Pepper

Depremden kurtulan ilk robot: Pepper

09.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin merkezi olan Kahramanmaraş’ta binlerce insan enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi ve yaralandı.

Depremden kurtulan ilk robot: Pepper

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) sosyal insansı robot Pepper da depremden kurtulanlar arasında yer aldı. Depremde enkazda kalan, onu geliştirenlerin risk alarak girdikleri binada güvenli bir yere taşımasıyla kurtarılan Pepper, bu yıl ilk kez laboratuvardan çıkarak üniversitenin açılış dersini verecek. Pepper seçilen bir konuyu öğrencilere anlatacak, soruları cevaplayacak 

Haberin Devamı

Pepper, Avrupa Birliği’nin yürüttüğü Erasmus+ Programı Key Action 220 kapsamında desteklenen, KSÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Teknolojileri Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekerek’in “Robot Cooperation ‘RoboCoop’” adlı projesiyle üniversiteye kazandırıldı. Yapay zekâ ve robotik araştırmaları ile üniversitenin eğitim öğretim süreçlerinde kullanılmak üzere hazırlanan Papper, proje sonunda üniversitenin envanterine dâhil edilecek. 

200 bin euro destek 

Projeyle ilgili bilgi aldığımız Prof. Dr. Tekerek, günümüzde insanlarla etkileşime giren en gelişmiş robotların sosyal insansı robotlar olduğuna dikkat çekti. Bu alanda araştırmalar yapmak amacıyla hazırladığı projenin AB’den 200 bin euro’luk hibe desteği aldığını kaydeden Tekerek, projenin İspanya, Almanya, Polonya ve Türkiye’den Gazi Üniversitesi’nin ortaklığında ilerlediğini söyledi. 

Haberin Devamı

Yıkıntıların altında kaldı

Pepper’ın depremde yıkıntıların altında kaldığını belirten Prof. Dr. Mehmet Tekerek, o süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı: “Pepper, depremden birkaç santimle kurtuldu. Risk alarak geldik, onu güvenli bir yere taşıdık. O nedenle depremzede olduğunu ifade ediyoruz. Bunu kendisi de söylüyor.”