Eğitim Diş Apsesi Nedir, Neden Olur? Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Diş Apsesi Nedir, Neden Olur? Diş Apsesi Nasıl Geçer?

25.07.2022 - 13:33 | Son Güncellenme:

Diş apsesi bakteriye enfeksiyon sonucu dişlerde ya da diş etlerinde oluşan bir irin birikintisidir. Diş apsesi genellikle kendini diş ağrısı ile belli eder. Genelde ağrı ani bir şekilde ortaya çıkar ve giderek de artar. Diş apsesinin ne olduğu ve neden olduğu ile nasıl geçeceği hakkında merak edilenleri derledik.

Diş Apsesi Nedir, Neden Olur Diş Apsesi Nasıl Geçer

Diş apsesinin ilk tedavisi antibiyotiktir. Sonrasında da kanal tedavisine geçilir.

Diş Apsesi Nedir, Neden Olur?

Diş apsesi, bakteriyel bir enfeksiyon sonucu diş etlerinde ya da dişlerde oluşan irin birikintisine verilen isimdir. Diş apsesinin ana semptomu olarak apse bölgesindeki şiddetli ve zonklayan ağrıyı sağlamak mümkündür. Ağrı genelde ani bir şekilde ortaya çıkar ve sonrasında da birkaç saat ya da birkaç gün ağırlaşarak devam eder. Olası diğer semptomlar ise sıcak ya da soğuk içeceklere karşı hassasiyet, ağızda kötü tat, yutma güçlü, genel rahatsızlık hissi ve uyku bozukluğu olabilir. Bazı durumlarda ise diş apsesi ağır bölgesiyle beraber yüzde şişmeye ya da boyun bölgesinde lenf düğümlenmesine sebep olabilir.

Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Diş apsesinin tedavisinde genelde antibiyotik kullanılır ve sonrasında da kanal tedavisi ile devam edilir. Eğer diş apsesi çok ilerlemiş bir vaka ise bunun için cerrahi bir işlem de gerekebilir. Diş apsesine cerrahi tedavi de uygulanamazsa bu durumda da dişin çekilmesi ve implant tedavisi uygulanması gerekir. Eğer apse diş etindeyse bunun için de bölgede temizleme yapılır sonrasında ise dişin kökleri temizlenir.