Eğitim DSM 5 Nedir, Açılımı Nedir? DSM-5 Hastalıkları Nelerdir?

DSM 5 Nedir, Açılımı Nedir? DSM-5 Hastalıkları Nelerdir?

08.11.2021 - 16:55 | Son Güncellenme:

Hastalık türleri arasında psikolojik rahatsızlıklarda bulunmaktadır. Bilim ve tıp adamlarınca bu hastalık türleri ortaya konmaktadır. DSM, psikolojik rahatsızlıklarda gündeme gelen bir tabirdir. Peki, DSM ne demektir? DSM 5 ne anlama gelmektedir? Bu ifadenin açılımı nasıl yapılmaktadır? DSM 5 hastalıklarına hangi rahatsızlıklar örnek verilir? DSM ifadesinin kullanım alanları ile Türkçe karşılığı nedir? İşte, DSM 5 ve anlamı hakkında bilgileri derledik.

DSM 5 Nedir, Açılımı Nedir DSM-5 Hastalıkları Nelerdir

DSM, bilim adamları ile psikoloji uzmanlar tarafından yazılmış olan bir kitaptır. Bu kitap, Amerikan Psikoloji Derneği tarafından ortaya konmuştur. Hazırlanmasında ünlü bilim adımları görev almıştır. Ülkemizde de bu kitap unsurlarından ve tanılarından faydalanılmaktadır.

DSM 5 Nedir, Açılımı Nedir?

DSM 5 çalışması, hastalıkların klinik görünümü ile uyumlu olması ile birden çok hastalıkta karşılaşılan eş tanıların azaltılması kapsamında çalışmalar içermektedir. DSM ifadesinin açıklaması, İngilizce tabir olan "The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" şeklinde bilinmektedir. Türkçe karşılığı ise "Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı" anlamına gelir.

DSM-5 Hastalıkları Nelerdir?

Dünyaca ünlü psikiyatri uzmanlarının çalışması ile hazırlanan bu kitap ile bazı hastalıkların tanı ve tedavisinde yol almak amaçlanmıştır. Özellikle psikolojik ve ruhsal bozukluklar konu alınmaktadır. Otizm, panik bozukluklar, stres bozuklukları, somatoform bozukluklar, konversiyon bozukluk, kişisel bozukluklar, anksiyete bozukluğu, alkol bağımlılığı, duygu durum bozuklukları, depresyon, şizofreni, internet ve oyun bağımlılığı ve yeme bozuklukları gibi hastalıklar DSM 5 başlığı altında irdelenmektedir.