Eğitim Harvard Üniversitesi, ifade özgürlüğünde ‘0’ çekti

Harvard Üniversitesi, ifade özgürlüğünde ‘0’ çekti

10.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de yer alan üniversitelerin ifade özgürlüğü açısından değerlendirildiği rapora göre Harvard Üniversitesi, sıfır puanla listenin son sırasında yer aldı.

Harvard Üniversitesi, ifade özgürlüğünde ‘0’ çekti

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - The Foundation for Individual Rights and Expression’ın (Bireysel Haklar ve İfade Vakfı - FIRE) yayınladığı “Amerika’daki Üniversite Kampüslerinde İfade Özgürlüğünün Durumu Nedir?” başlıklı raporda, üniversiteden 55 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre 248 üniversitenin sıralaması yer aldı. Üniversitelerdeki ifade özgürlüğünün 100 puan üzerinden değerlendirildiği raporda sıralamalar öğrenci yanıtlarına ve üniversitelerin kendilerini ifade etmeye yönelik engelleme girişimlerine nasıl yanıt verdiklerine dayanıyor.

Haberin Devamı

Berbat olarak tanımlandı

Raporda özellikle ABD’nin en iyi 8 üniversitesinin oluşturduğu Sarmaşık Ligi olarak tanımlanan Ivy League üniversitelerindeki ifade özgürlüğünün durumu “berbat” olarak nitelendirildi. Buna göre listede Michigan Technological Üniversitesi, 78.01 puanla ilk sırada yer alırken onu Auburn, New Hampshire, Oregon State ve Florida State üniversiteleri takip etti. Harvard ise sıfır puan alarak listenin son sırasına yerleşti. Raporda sıfır puanının cömertçe verildiği, üniversitenin gerçek puanının eksi 10,69 olduğu vurgulandı. Sıralamada son 5 yer alan üniversiteler ise Pensilvanya, Güney Carolina, Georgetown ve Fordham oldu.

‘Baskı hissediyorlar’

Raporda ankete katılan öğrencilerin yüzde 56’sı söylediklerinin veya yaptıklarının yanlış anlaşılması nedeniyle itibarlarının zedelenmesinden endişe duyduklarını ifade ederken, yüzde 26’sı ise sınıfta tartışmalara girmekten kaçınma konusunda baskı hissettiklerini bildirdi. Yüzde 20’si ise kendilerine sıklıkla otosansür uyguladıklarını belirtti. Öğrencilerin en az 4’te 1’i sırasıyla diğer öğrencilerle, profesörlerle sohbetlerinde ve sınıf tartışmaları sırasında “oldukça sık” veya “çok sık” otosansür uyguladıklarını söyledi.