Eğitim Hizmet Dökümünde Prime Esas Kazaç Nedir? P.e.k Brüt Ücret Midir?

Hizmet Dökümünde Prime Esas Kazaç Nedir? P.e.k Brüt Ücret Midir?

22.03.2021 - 14:57 | Son Güncellenme:

Sigorta primlerinin takibi ve kontrolü esnasında bit takım ibareler ile karşılaşmaktayız. Bu ifadelerin çalışan için ne anlama geldiği merak konusudur. Bu ifadelerden bir tanesi de PEK yani prime esas kazanç unsurudur. Çalışanlarca sorgulanan prime esas kazanç ne anlama gelmektedir? Aslında bir brüt ücreti mi ifade ediyor? Bu terim ile SGK neyi açıklamak istiyor? İşte, prime esas kazanç hakkında bilinmesi gerekenler.

Hizmet Dökümünde Prime Esas Kazaç Nedir P.e.k Brüt Ücret Midir

SGK tarafından e-devlet üzerinden sunulan dokümanlarda PEK ifadesi ile karşılaşmaktayız. Alınan tescil ve hizmet dökümünde prime esas kazançlar bilgisi bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Hizmet Dökümünde Prime Esas Kazanç Nedir?

Prime esas kazanç, brüt kazançtır. Çalışılan tüm zamanlarda ödemede bulunulan kısa ve uzun vade sigorta primlerine ait brüt tutarı olarak tanımlanmaktadır. Bu ifade emeklilik maaş tutarının hesaplanmasında dikkat çeken ögelerden bir tanesidir. Prime esas kazancın yüksek olması durumu emekli olunduğunda hak edilen aylık maaşında yüksek olmasına katkı sağlayacaktır.

P.E.K Brüt Ücret midir?

PEK yani prime esas kazanç bir brüt ücrettir. Asgari ücret üzerinden çalışanların brüt asgari ücretini ifade etmektedir.

 

Yazarlar