Eğitim Marksizm Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Marksist Kime Denir?

Marksizm Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Marksist Kime Denir?

09.06.2021 - 05:09 | Son Güncellenme:

Çok sık karşılaşılan ve merak edilen kelimeler içerisinde markizm gelir. Özellikle toplumsal ve siyasal durumlar söz konusu olduğunda karşılaşılan bir sözcük olarak da öne çıkıyor. Peki marksizm nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? Marksist kime denir? İşte bu konu hakkında merak edilen tüm detaylar.

Marksizm Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır Marksist Kime Denir

Önemli bir felsefe akımı olması ile beraber, markizm hem siyasi yapıyı hem de toplumu ilgilendirir. Bu yönüyle önemli bir yere sahiptir ve siyaset ile beraber toplumu farklı bir bakış açısı üzerinden ele alır.

Marksizm Nedir?

Özgün bir siyasal felsefe akımına markizm denir. Aynı zamanda tarihin diyalekt materyalist bir yorumun üzerinden ele alınan, ekonomik ve toplumsal dünya görüşü şeklinde de ifade edilir. Böylece toplumsal değişim teorisi ile beraber kapitalizm Markist açıdan çözüme kavuşması için çalışmalar gerçekleştirilir.

Marksizm Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Marksizm Alman düşünür Marx'ın kendi düşünce yapısı üzerinden ortaya çıkmış felsefi bir akımdır. Modern toplum üzerinden kendi düşünceleri ve yorumu kapsamında ele aldığı değerlendirmeleri ile beraber, eserleri ışığı altında da ortaya çıktığını söylemek mümkün. Bu bağlamda Karl Marx’ın düşünce yapısı hem toplumsal hem siyasal ve hem de ekonomik olarak etkisini gösterir. Tabii bilimsel yapı ile ele alarak bunları irdeleyen bir düşünce yapısı şeklinde de öne çıkıyor.

Marksist Kime Denir?

Siyasal, ekonomik ve Felsefi açıdan Karl Marx’ın düşüncelerini benimsemiş olan kişilere Marksist denir. Bu bağlamda ideolojik açıdan sınıflar savaşımı ortaya çıkaran Marksistler, toplumsal eşitlik ve özgürlük dünyasının, proletarya diktatörlüğü üzerinden komünizme varacağını anlatır. Bu aynı zamanda bir öğreti olarak da ön plana çıkar. Farklı bir bakış açısı ile beraber toplumsal ve siyasal, aynı zamanda bilimsel açıdan öğretiler bütünü şeklinde de görüşlerini bildiren kişi ya da kişilerdir.