Eğitim Mercidabık Savaşı Nedir? Önemi, Tarihi, Nedenleri Ve Sonuçları

Mercidabık Savaşı Nedir? Önemi, Tarihi, Nedenleri Ve Sonuçları

23.03.2022 - 16:53 | Son Güncellenme:

Mercidabık Savaşı, sıklıkla merak edilen savaşlardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan savaşlar arasındadır. Bu bakımdan Mercidabık savaşını öğrenebilir ve önem hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Mercidabık Savaşı nedir? Önemi, tarihi, nedenleri ve sonuçları hakkında detayları derledik.

Mercidabık Savaşı Nedir Önemi, Tarihi, Nedenleri Ve Sonuçları

Mercidabık Savaşı, 24 Ağustos 1516 yılında Osmanlı Devleti ile Memluk Devleti arasında gerçekleşmiştir. Mercidabık Savaşı Suriye'nin Halep şehrinde olmuştur.

Haberin Devamı

Mercidabık Savaşı Nedir?

Mercidabık Savaşı Osmanlı Devletinin ordusu ile Memluk Devletinin ordusu arasında 24 Ağustos 1516 senesinde gerçekleşmiştir. Suriye'nin Halep şehrinde gerçekleşen savaşı Osmanlı Devleti ve ordusu kazanmıştır. Muharebe sonucunda Memluk Devletinin Sultanı olan Kansu Gevri ölmüş ve bundan dolayı da Memluk devleti güçsüzleşmiş ve Suriye toprakları da Osmanlı Devleti'nin egemenliğine geçmiştir. Savaş Dabık Bölgesinde olduğu için savaşın adı Mercidabık ismini almıştır. İki İslam devleti arasında olduğu için İslam dünyasındaki liderlik savaşı olarak tarihe geçen bir savaş olmuştur. Ayrıca bu savaş ile Sina Çölünü geçen ilk hükümdar da Yavuz Sultan Selim oldu.

Önemi, Tarihi, Nedenleri ve Sonuçları

Haberin Devamı

Mercidabık Savaşının nedenleri arasında Yavuz Sultan Selim'in imparatorluğu sürekli olarak genişletmek ve geliştirmek istemesi vardır. Memluk Devleti de bölgede hakimiyet kurmak istediği için Osmanlı Devletinden gelen tehdidi yok etmek istemiştir. Osmanlı ve Memluk Devleti aynı anda İslam dünyasında hakimiyet kurmak isteyince savaş kaçınılmaz olmuştur. Ayrıca Memluk Devletinin Osmanlı Devleti ile savaşan Safeviler Devleti ile ittifak kurması da Mercidabık savaşının nedenle arasındadır. İki Türk Devletinin çıkarları çatışınca ve siyasi anlaşmazlıklar da olunca Mercidabık savaşı çıkmıştır. 24 Ağustos 1516 senesinde Osmanlılar ile Memluk Devleti arasında yapılan savaşta kazanan taraf Osmanlı Devleti olmuştur. Savaşın sonucunda Osmanlı Devleti Mısır'ı fethetme düşüncesini artık uygulamaya koyabildi. Aynı zamanda Memluk sultanlığı yok oldu ve halifelik de Osmanlı Devletine geçmiş oldu. Önemli ticaret yollarından biri olan Baharat yolu da savaşın sonucunda Osmanlı Devletinin hakimiyetine girdi. Mercidabık savaşının önemi şu şekildedir:

Savaşa kadar İslam dünyasının hakimiyeti Memluk Devletindeyken savaşın sonunda Osmanlı Devletine geçmiştir.

Osmanlı Devleti siyasi, askeri, dini ve iktisadi anlamda gelişim gösterme ve büyüme fırsatı buldu.

Hilafet Osmanlı Devletine geçti.

Haberin Devamı

Osmanlı Devletinin doğudaki son rakibi olan Mısır - Memluk Devleti yok olma aşamasına geldi.

Filistin, Lübnan ve Suriye Osmanlı hakimiyetine geçti.

Mercidabık savaşı İslam dünyası liderliği savaşı olarak kabul edilmektedir.

Yavuz Sultan Selim'in çıktığı ve kazandığı en önemli savaş olarak kabul edilmektedir.