Eğitim Muzaffer Sarısözen Kimdir? Kısaca Hayatı Ve En Bilinen Türküleri

Muzaffer Sarısözen Kimdir? Kısaca Hayatı Ve En Bilinen Türküleri

29.04.2023 - 12:38 | Son Güncellenme:

Muzaffer Sarısözen, Türk Halk müziği ve Türk Folkloru sanatçısıdır. 1899 yılında Sivas’ta doğan Muzaffer Sarısözen, İlkokula Sivas’ ta başladı ve Sivas Lisesi 8. Sınıfta bulunduğu sırada eğitimini bitirerek Çanakkale Savaşına katılmıştır. Muzaffer Sarısözen kimdir? Kısaca Hayatı ve en bilinen türküleri hakkında merak edilen tüm detaylar.

Muzaffer Sarısözen Kimdir Kısaca Hayatı Ve En Bilinen Türküleri

 Muzaffer Sarısözen Türk Halk müziği ve Türk Folkloruna büyük emekler veren derleme ustası ve sanatçıdır. Babası Nakşibendi Şeyhi Hüseyin Hüsnü Efendi olarak bilinmektedir. Annesi ise Zeliha Hanımdır. Muzaffer Sarısözen’ in asıl adı Muzaffereddin Mazhar’dır. Soyadı yasası çıkıncaya kadar Muzaffereddin - Muzaffer Sözen adlarını kullanmıştır

Haberin Devamı

 Muzaffer Sarısözen Kimdir?

 Muzaffer Sarısözen, Sivas doğumlu bir Türk Halk müziği ve Folklor derleme ustasıdır. 1899 Yılında Sivas’ ta doğan Muzaffer Sarısözen 04.01.1963 tarihinde Ankara’ da hayata veda etmiştir. İlkokula Sivas’ta başladı, Sivas Lisesi 8. Sınıfa kadar da Sivas’ta devam ettikten sonra Çanakkale Savaşına katılmak için eğitimini bıraktı. 1922 yılında Döndüğünde ise farklı okullarda Müzik ve Türkçe Öğretmenliği yaptı.

 Kısaca Hayatı ve En Bilinen Türküleri

 Muzaffer Sarısözen, soyadı kanununa kadar Muzaffereddin, Muzaffer Sözen adlarını kullandı. Ajans Türk A.Ş tarafından 2002 yılında “100.000 POSTA LİRA” değerleri yazan hatıra pulu basıldı. Sivas Valiliği talimatıyla günümüzün Konservatuvarı Darüelhan’ a keman eğitimi için gönderildi. İlk derlemesini 1937 yılında araştırmacı bir grupla Sivas’ta yaptı. Daha sonra Konservatuvar Folklor Arşiv Şefi olarak görevlendirildi.

Haberin Devamı

 1940 yılında Ankara Radyosu Yurttan Sesler Topluluğu korosunu kurarak yönetmenliğini yaptı. Müzik ve öğretmenlik yanında makaleler yazdı. Makaleleri, Çorumlu, Radyo, Köy Postası, Türk Folklor Araştırma dergisi ve Ulus Gazetesinde yayımlandı.

 Derlenen Halk Türkülerini 9000 civarında Türküyü el yazısıyla fişlere yazdı. Muzaffer Sarısözen bağlama tellerinde ses perdelerini eşitlemeye çaba harcadı ve koma ses olanlara farklı numara verdi. 4Ocak 1963 Tarihinde Ankara’ da hayatını kaybederek, Cebeci Asri Mezarlığına defnedildi.

Yazarlar