Eğitim Oğuzlar Kimdir, Kaç Boydan Oluşur? Oğuz Yabguluğu Özellikleri, Kuruluş Ve Yıkılış Tarihi

Oğuzlar Kimdir, Kaç Boydan Oluşur? Oğuz Yabguluğu Özellikleri, Kuruluş Ve Yıkılış Tarihi

24.03.2022 - 14:59 | Son Güncellenme:

Oğuzlar kimdir, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Oğuzlar kimdir öğrenebilir ve buna göre de kaç boydan oluştukları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Oğuzlar kimdir, kaç boydan oluşur? Oğuz Yabguluğu özellikleri, kuruluş ve yıkılış tarihini tüm detaylarıyla derledik.

Oğuzlar Kimdir, Kaç Boydan Oluşur Oğuz Yabguluğu Özellikleri, Kuruluş Ve Yıkılış Tarihi

Oğuzlar, İran, Irak, Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan Türklerinin atası olarak bilinen bir Türk kavmidir. Oğuz kelimesinin kökeni Ok ve çoğunluk eki olan -z ekinden gelmektedir.

Haberin Devamı

 Oğuzlar Kimdir, Kaç Boydan Oluşur?

 Göktürk kitabelerine göre Oğuzlar dokuz boydan meydana gelir ve budundur. Bu sebeple Oğuzlar Tokuz ya da Dokuz Oğuz diye de anılmaktadır. Bunlar Tula Irmağının kuzey alanına giderken oluşan kıvrımın kıyısında oturmaktadır. X. yüzyılın başlarında Oğuzlar göçebe bir yaşam tarzı sürmekteydi. Bahar geldiğinde Karakom'a göç eder kış yaklaşınca da Aşağı Seyhun boylarına geri dönerlerdi. Yabgu unvanını taşımakta olan Oğuz hükümdarı kış mevsimi geldiğinde Yenikentte otururlardı. Oğuz ülkesindeki Huvare ve Cend şehirleri yabguların idaresindedir ve bu üç şehirde de Müslümanlar yaşardı. Kaşgarlı Mahmut, Karaçuk, Suğnak, Sütkün ve Karnak şehirleri Oğuzların şehirlerinden bazılarıdır. Oğuz boyları Kaşgarlı'nın bahsetmiş olduğu devirden sonra şehir kurmuş ve yerleşik hayata geçmiştir. Bu şehirlerden biri de Barçınlığkent şehri olarak bilinir. 

Haberin Devamı

 Oğuz Yabguluğu Özellikleri, Kuruluş ve Yıkılış Tarihi

 Oğuzlar günümüzdeki Türkler gibi sakallarını kesen, bıyık bırakan ve saçlarını aynı Türkler gibi yapan boylardı. Yaşadıkları hayat tarzından ve tabiatın da sert olmasından dolayı bu boydaki kişiler sert mizaçlı kişilerdir. Savaşçı olmak özelliklerinin başında gelen bir durumdur. Namuslu, konuksever, dürüst ve misafirperver olan bir boydur. Konuşmuş oldukları dil de oldukça nazik ve en zarif dil olarak sayılır. X. yüzyılın ilk çeyreğinde İslamiyet'i kabul etmiş olan bir Türk boyu olduğu düşünülmektedir. Bu topluluk Oğuz boyundan olarak kabul edilir.

 Oğuzlar Oğuz Han'ın 6 oğlundan ve onların da 4'er oğlundan meydana gelmiş bir boydur. Meydana gelmiş olan bu 24 boyun da ayrı ayrı isimleri ve unvanları vardır. Oğuz kelimesinin günümüzdeki karşılığı Ağız kelimesidir. 24 boyun iki kolunu Bozoklar ve Üçoklar oluşmuştur. Kaynaklara göre Kaşgarlı Mahmud'un 14.yüzyılda yaşayan Reşideddin'e dayandığı bilinmektedir. 24 boy arasında Bozoklar, Ayhan, Yıldızhan, Üç Oklar, Dağhan, Denizhan vardır. Bozoklar ve üçoklar son iki koldur ve aralarında çıkan anlaşmazlıklardan dolayı Oğuz boyları yıkılmış yerlerine de Göktürk Devleti kurulmuştur.


Yazarlar