Eğitim Perikardiyal Efüzyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Perikardiyal Efüzyon Kaç Olmalıdır?

Perikardiyal Efüzyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Perikardiyal Efüzyon Kaç Olmalıdır?

15.04.2022 - 16:43 | Son Güncellenme:

Perikardiyal efüzyon, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan Perikardiyal efüzyon nedir öğrenebilir ve belirtileri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Perikardiyal efüzyon nedir, belirtileri nelerdir? Perikardiyal efüzyon kaç olmalıdır tüm detaylarıyla derledik.

Perikardiyal Efüzyon Nedir, Belirtileri Nelerdir Perikardiyal Efüzyon Kaç Olmalıdır

Perikardiyal efüzyon, perikard boşluğunda sıvı birikmesidir. Perikardiyal efüzyonun çeşitli sebepler ile ortaya çıkması mümkündür.

Perikardiyal Efüzyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Perikardiyal efüzyon, farklı sebepler ile perikard boşluğunda sıvı birikmesi olarak karşımıza çıkar. Eğer ki biriken sıvı perikard içindeki basıncı artırır ve kalp dolumunu etkilerse hemodinamik bozukluğa sebep olur ve bunun sonucunda da kalp tamponadından bahsedilir. Perikard efüzyon bakteriyel enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, hıv enfeksiyonu, tüberküloz, kalp krizi, kanser, lupus hastalığı ya da hipotiroidizm nedeni ile ortaya çıkabilir. Perikardiyal efüzyon belirtileri ise şu şekildedir:

Haberin Devamı

Çarpıntı

Nefes darlığı

Mide bulantısı

Yüksek ateş

Kas ağrısı

Göğüs ağrısı

İshal

Yorgunluk hissi

Tükenmişlik

Perikardiyal Efüzyon Kaç Olmalıdır?

Perikardiyal efüzyon için cerrahi yöntemlerin yanı sıra ilaçlı yöntemler de tercih edilebilir. Cerrahi yöntemlerin arasında perikardiyosentez veya perikardiyal pencere bulunur. Normal koşullarda perikard içinde sıvı miktarının erişkinlerde 10 ile 30 ml arasında olması gerekir. Perikard yapraklarının kalınlığının ise 1 ml civarında olması gerekmektedir. Bir erişkinde perikardit 1 litreye kadar çıkarılabilir ve kritik seviyede artış meydana getirerek basıncın da artması sağlanmış olur.