Eğitim Psikanaliz Ve Psikanaliz Kuramı Nedir? Psikanalist Kime Denir?

Psikanaliz Ve Psikanaliz Kuramı Nedir? Psikanalist Kime Denir?

31.05.2021 - 03:25 | Son Güncellenme:

Psikanalitik teori, 19. yüzyılın sonlarına doğru psikanalizin babası olarak bilinen Sigmund Freud tarafından geliştirilmiş bir teoridir. Psikolojik rahatsızlıklar Freud'a göre, bilinçdışında bastırılmış ve çözülememiş çatışmalardan oluşmaktadır. Tedavi sürecinde genellikle konuşma yöntemiyle ilerleyen psikanaliz nedir, psikanaliz kuramı nedir ve psikanalist kime denir tüm detaylarıyla derledik.

Psikanaliz Ve Psikanaliz Kuramı Nedir Psikanalist Kime Denir

Bir psikoterapi tekniği olan psikanaliz tedavisi sırasında hastalara rahat bir ortam sunularak zihinden geçenlerin anlatılması istenir. Psikanalist, hastanın problemiyle bilinçdışında oluşan ve probleme neden olanlar arasında bağ kurmaya çalışır.

Psikanaliz Nedir?

1923’de Freud psikanalizi; başka bir şekilde ulaşılamayacak psikolojik süreçlerin incelenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Köklerini bu araştırma yönteminden alan ve psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir tekniktir. Aynı zamanda psikanaliz yöntemiyle elde edilen psikolojik kavramlardan oluşan bilimsel bir bilgi birikimi olarak tanımlanmaktadır.

Psikanalizi sadece bir araştırma tekniği olarak anlamak ya da sadece bir tedavi şekli olarak kabul etmek psikanalizin tanımını eksik bırakacaktır.

Psikanalizin doğumundan yüz yıl sonra, geçen zaman bizden psikanalistin kendisini bu tanıma eklememizi gerektiriyor. Çünkü artık psikanalistler olmadan psikanalizi tanımlayamayız. Bir asırdır psikanalizi nesilden nesile aktarıyor, geliştiriyor ve kökleştiriyorlar. Psikanalistlerin varlığı şüphesiz psikanalizin bir kurum olmasına ve psikanalitik bir oluşum sunmasına bağlıdır. Kurumsal bağlılığı olmayan bir psikanalisti hayal etmek zordur ve tabii ki psikanalitik eğitim olmadan bir psikanalist olamazsınız.

Dolayısıyla psikanaliz, psikanalist olmanın şartı olan bir araştırma yöntemi, bir tedavi tekniği, bilgi, oluşum ve psikanalistleri bir araya getiren bir kurumdur.

Psikanaliz Kuramı Nedir?

Psikodinamik yaklaşımın ve psikanalitik kuramın kurucusu Sigmund Freud’dur. Freud, insan zihninin süperego, ego ve id olarak üç unsurdan oluştuğuna inanmaktadır.

Freud’un rüya sembolizmi ve bilinçdışı teorileri, psikoseksüel aşamaları hem sıradan insanlar hem de psikologlar arasında popülerdir. Freud’un pek çok teori ve gözlemi klinik vaka çalışmalarına dayanmaktadır. Freud’un psikanaliz teorileri insanlığın ruhsal ve davranışları hakkındaki düşünceleri değiştirerek kültür ve psikoloji üzerinde kalıcı bir etki bırakmıştır.

Psikanalitik kuram ile ilgilenen bir başka kuramcı ise Erik Erikson’dur. Erikson, Freud’un teorilerini genişleterek yaşam boyunca gelişimin önemini vurgulamıştır. Erikson’un psikososyal kişilik kuramı günümüzde hala insan gelişimi üzerine etkili olmaya devam etmektedir.

Psikanalist Kimdir?

Psikanalistler; kararlılık, saygı ve empati ile psikanalitik yöntemler aracılığı ile bireylerin bilinçaltındaki düşünce ve duygularını daha iyi anlamalarına yardım etmektedir ve böylelikle bireylerin yaşamlarını daha anlamlı ve huzurlu kılmaya rehberlik eden psikologlardır.

Aynı zamanda psikanalistler yazarlık, üniversitelerde öğretim görevlisi ya da araştırmacı gibi pek çok farklı meslekler de bulunabilirler.