Eğitim Rumeli Nedir, Nerededir? Geçmişten Bugüne Rumeli'nin Tarihi

Rumeli Nedir, Nerededir? Geçmişten Bugüne Rumeli'nin Tarihi

20.04.2023 - 14:23 | Son Güncellenme:

Rumeli kelimesi Rum ve el sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Rum, hem Anadolu hem de Yunan anlamına gelir. El ise vilayet, şehir ve bölge demektir. Rumeli nedir, nerededir? Geçmişten bugüne Rumeli'nin tarihini sizler için ayrıntıları ile derledik.

Rumeli Nedir, Nerededir Geçmişten Bugüne Rumelinin Tarihi

 Yaklaşık 300 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin egemenliğinde olan Rumeli, 1912-1913 yıllarında gerçekleşen Balkan Savaşları sonrasında kaybedildi. Bölgede Bulgaristan Krallığı ve Yunanistan Krallığı egemen oldu. 

Haberin Devamı

 Rumeli Nedir? 

 Rumeli bir ülkenin değil bir bölgenin adıdır. Günümüzde Rumeli yerine Balkanlar sözcüğü de kullanılmaktadır. 

 Rumeli Nerededir?

 Rumeli, ülkemizin kuzeybatısında yer alır ve birçok ülkeyi kapsar. Rumeli eyaletinin sınırları içerisinde yer alan ülkeler şunlardır: 

 1- Bulgaristan: 

 Edirne ile üç sınır kapısı bulunan Bulgaristan, Rumeli'de yer alan en büyük ülkelerden biridir. 1908 yılında Osmanlı Devletinden ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Bulgaristan'ın nüfusu yaklaşık 6 milyon 900 bindir. 

 2- Bosna Hersek: 

 Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ ile sınır komşusu olan Hırvatistan da Rumeli'dedir. Hırvatistan'ın en büyük şehirleri Saraybosna, Banja Luka ve Mostar'dır. 

 3- Arnavutluk 

  1. Balkan Savaşından sonra bağımsızlığını ilan eden Arnavutluk'un başkenti Tiran'dır. 

 4- Karadağ 

 Adriyatik Denizi'ne sınırı bulunan Karadağ, Rumeli'de yer alan en küçük ülkedir. Karadağ'ın yüzölçümü 13.812 kilometrekaredir. 

Haberin Devamı

 Geçmişten Bugüne Rumeli'nin Tarihi

 Rumeli, 14. yüzyılın başında Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Gazi tarafından fethedilmiştir. Asya ile Avrupa kıtalarının arasında yer alan ve jeopolitik açıdan büyük öneme sahip olan Rumeli'de 17. yüzyıldan itibaren ticaret, tarım ve sanayi gelişmiştir. Bunun en büyük nedeni bölgede yeni eyaletlerin ve şehirlerin kurulmuş olmasıdır.

 Rumeli 1878 yılında imzalanan Berlin Anlaşması'ndan sonra özerk bir bölge haline gelmiştir. Özellikle Avrupa ülkelerinin bölgede ekonomik çıkarlar elde etmesi nedeniyle Rumeli'de birçok savaş yapılmıştır.