Sözlük Evaporasyon Nedir, Nasıl Olur? Evaporasyon Örnekleri Nelerdir?

Evaporasyon Nedir, Nasıl Olur? Evaporasyon Örnekleri Nelerdir?

30.06.2022 - 17:37 | Son Güncellenme:

Evaporasyon bir sıvının ısınması sonucunda buharlaşması ve gaz durumuna geçen su damlacıkları olarak tanımlanmaktadır. Su veya herhangi bir sıvının yüksek ısı ile gaz haline geçmesi sırasında oluşan buharlaşma türüdür. Yağan yağmur damlalarının toprağa düşmesi ve sonrasında havanın ısınması sonucunda toprağa düşen suyun tekrar buharlaşması sonucunda da havaya karışması doğal olayıdır. İşte, tüm detaylar.

Evaporasyon Nedir, Nasıl Olur Evaporasyon Örnekleri Nelerdir

Bu döngü hava, su ve toprağın enerji birleşmesi ile doğa dengesi sağlanmaktadır. Bu sayede toprağın su ile temizlenmesine, buharlaşması ise hava dengesinin sağlanmasına sebep olmaktadır.

Haberin Devamı

 Evaporasyon Nedir?

 Bilimsel olarak evaporasyon, bir sıvının gaz haline dönüşmesi sonucu oluşan su damlaları olarak tanımlanmaktadır.

 Evaporasyon Nasıl Olur?

 Evaporasyon doğa olayları içerisinde sıkça görülen bir buharlaşma türüdür. Evaporasyon aslında bir madde içerisindeki suyun çektirilmesi, buharlaştırılarak o maddeye ait özütünün ortaya çıkarılmasıdır.

 Bir meyve özütünün ortaya çıkarılması için yüksek derecede ısı ve basınç kullanılır böylece meyve içerisinde sıvı buharlaşır sonuç olarak sadece o meyvenin kendisi kalır.

 Evaporasyon Örnekleri Nelerdir?

 Ayrıca yemek sanayisinde yüksek basınç sayesinde oluşan buhar tekniği ile meyve içecekleri, reçeller ve tüm sıvı grubu süt ürünleri evaporasyon yöntemi ile hazırlanmaktadır. Süzme yoğurdun sert olması ve su içermemesi Evaporasyon yöntemi ile sağlanmaktadır. Bir meyvenin reçeli yine aynı yöntemle marmelat veya katı reçeller hazırlanmaktadır. Evaporasyon koyulaştırma olarak nitelendirilir. Bir sütün koyulaştırılarak kurutma yöntemi ile hazırlanması süt ve ürünlerinin dayanıklılık süresini artırmaktadır.