Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

22.09.2017 - 10:22 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavı tarihi MEB tarafından açıklandı. Sınavda yeterli puanı alarak başarılı olan adaylar, direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavını da başarıyla geçenler stajyer ehliyet sahibi olacak. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

Ehliyet sınavı 7 Ekim’de yapılacak. Adaylar sınav giriş belgelerini kayıtlı oldukları sürücü kurslarından veya Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden alabilecekler. Sınavdan başarı ile geçen adaylar ehliyetlerini alacaklar. 2017 yılının son ehliyet sınavı ise 23 Aralık’ta yapılacak. Adayların sınavdan başarı ile geçebilmeleri için en az 70 puan alması gereklidir.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Ehliyet sınavı, 50 sorudan oluşur. Sorular ilk yardım, araç tekniği, trafik ve çevre, trafik adabı konularından sorulur. Adayların direksiyon sınavına girebilmeleri için sınavdan en az 70 puan alması yani 35 soruyu doğru olarak cevaplaması gereklidir. Sınav sonuçları yaklaşık 15 gün içinde MEB internet sitesinde açıklanır.
Direksiyon sınavından da başarı ile geçilebilmesi için en az 70 alınması gerekir. Bu sınavın sonuçları da komisyon tarafından aynı gün veya ertesi gün adaylara ilan edilir.

SINAVDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ehliyet sınavının test kısmı için adaylar, geçmiş yıl ehliyet sorularına bakabilir. Direksiyon sınavında ise adayların yaptıkları hataların büyük çoğunluğu heyecandan kaynaklanır. Bu nedenle sürücü adayı, heyecanını kontrol altına alabilmelidir. Araca binilmeden önce ilk olarak adaya, aracın tanınması ile ilgili çeşitli sorular sorarlar. Ardından sınav yetkilileri ile birlikte araca binilir. Sürücü adayının araca bindiği andan itibaren aynaları kontrol etmesi, koltuğu ayarlaması gibi noktalara dikkat edilir ve puan verilir. Aracın düzgün hareket ettirilip ettirilememesi, geri geri park etme kabiliyeti, trafik kurallarına uyma gibi pek çok nokta dikkate alınır. Adayın yaptığı her hata sonucunda puan kesilir. Sınav sona erdikten sonra 70 puana ulaşan aday, direksiyon sınavını geçerek stajyer ehliyet almaya hak kazanır.

Haberin Devamı

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI

Ehliyet sınavını başarı ile geçen adaylar stajyer ehliyet almaya hak kazanır. Stajyer sürücü için verilen süre iki yıldır. İki yıl içerisinde 75 ceza puanına ulaşılmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşmayanlar stajyer sürücü olmaktan çıkar. Sürücülere kesilen ceza puanlarından bazıları; emniyet kemerinin takılı olmaması 15 ceza puanı, hız sınırının aşılması 10 ceza puanı ve kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanıdır.