Ekonomi ABD ve Avrupa’da bankacılık sistemine güvence teyakkuzu

ABD ve Avrupa’da bankacılık sistemine güvence teyakkuzu

14.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de teknoloji sektörüne hizmet veren Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) çöküşünün ardından kripto para kaynaklı riskleri yüksek bulunan New York merkezli Signature Bank’a da kayyum atandı.

ABD ve Avrupa’da bankacılık sistemine güvence teyakkuzu

Bu gelişmelerin ardından ABD’li ve Avrupalı yetkililer genel bankacılık sisteminde bir güven sorunu yaşanmaması için harekete geçti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada SVB’nin çöküşünün ardından Amerikan bankacılık sisteminin güvende olduğunu ancak gelecekteki krizleri önlemek için daha sıkı düzenlemeler gerektiğini söyledi. Biden, “Amerikalılar bankacılık sistemine güvenebilir. Mevduatlarınız ihtiyacınız olduğunda yerinde olacak” dedi. Biden son gelişmelerin ardından Amerikan vergi mükelleflerinin herhangi bir zararla karşı karşıya kalmayacağını söyledi.

ABD’de yetkili kurumlar mevduat sahiplerinin SVB’deki fonlarına erişebilmelerini sağlarken benzer bir uygulamanın Signature Bank için de devreye alınması bekleniyor. İngiltere’de ise bankacılık devi HSBC, İngiltere Merkez Bankası ve hükümet tarafından denetlenen bir kurtarma anlaşmasında SVB’nin İngiltere bölümünü sadece 1 pound karşılığında satın aldı. Fransız ve Alman yetkililer ise, mali sistemlerine yönelik herhangi bir risk olmadığını söylediler. Ancak bazı analistler riskin henüz sürdüğü uyarısında bulundu.