Ekonomi Afrika ülkeleri ile ticaret hacminde büyük artış

Afrika ülkeleri ile ticaret hacminde büyük artış

20.10.2023 - 11:07 | Son Güncellenme:

Türkiye, Afrika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi ile bölgedeki ticaret hacmini son 20 yılda yüzde 800 artırdı.

Afrika ülkeleri ile ticaret hacminde büyük artış

'Türkiye Yüzyılı'nın aynı zamanda “ticaret diplomasisi yüzyılı” olması adına çalışmalarını sürdüren Ticaret Bakanlığı, dünyanın en uzak köşesindeki ülkelerle dahi ticari ilişkileri geliştirmek için adımlar atıyor. Bu çerçevede Uzak Ülkeler Stratejisi ve İslam Ülkeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi’nin yanında “Afrika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi” ile kıta ülkeleriyle var olan bağlar, ticari ve ekonomik yönden de geliştirilmeye ve derinleştirilmeye devam ediliyor.

Haberin Devamı

Afrika ülkeleri ile ticaret hacmi son 20 yılda yüzde 800 arttı

2003 yılında Afrika ülkeleri ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2022 yılında 41 milyar dolara ulaştı. Afrika’ya ihracat geçen yıl 23,6 milyar dolar, bu yıl (ocak-eylül) ise 15,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kuzey Afrika’dan Mısır, Fas, Cezayir ve Libya’ya; Sahra Altı Afrika’dan Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Senegal, Cibuti ve Sudan’a kadar ihracat arttı.

Türk müteahhitleri Afrika'da 85,4 milyar dolarlık proje üstlendi

Enerji, inşaat, tarım, beyaz eşya, gıda, sağlık, eğitim ve altyapıya kadar pek çok sektördeki firmalar Afrika pazarında aktif rol oynarken, Türk müteahhitleri Afrika'da 85,4 milyar dolarlık proje üstlendi.

Haberin Devamı

Ticaret müşaviri sayısı 31’e yükseldi

Ticaret müşaviri sayısının 31’e çıkartılmasıyla birlikte Afrika kıtası ile diplomasi, ekonomik ve kültürel yakınlaşmanın hızlanması amaçlanıyor. Bu diyaloglar neticesinde 48 Afrika ülkesi ile ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması, 5 Afrika ülkesi ile serbest ticaret anlaşması imzalandı. Hızla gelişen ikili ticari ilişkiler ile ihracatta kayda değer artış yaşanan Ruanda, Gabon, Burundi, Burkina Faso, Kongo, Namibya, Tanzanya, Somali, Eritre, Togo, Nijer, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Sierra Leone gibi diğer Afrika ülkelerinde de bu performansın sürdürülmesi hedefleniyor.

Afrika ülkelerine mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik geçtiğimiz sene kamuoyuyla paylaşılan “Uzak Ülkeler Stratejisi”ne Güney Afrika Cumhuriyeti ve Nijerya’nın dahil edildiği eylem planıyla Etiyopya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Libya ve Mısır, 2022-2023 dönemi için belirlenen “hedef ülkeler” arasına eklendi. Kıtada bölgesel ve sektörel bazlı analiz çalışmalar neticesinde Sahra Altı Afrika ülkelerine başta çimento olmak üzere inşaat malzemesi sektörü, makine ve ilaç sektörleri; Kuzey Afrika ülkelerine ise elektrikli makine ve cihazlar ile savunma sanayii sektörleri ihracatta potansiyel olarak değerlendiriliyor.

İhracatçıların aktif bir rol almalarını sağlamak için özel destek hizmetleri veriliyor

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların Afrika pazarında rahat bir hareket kabiliyeti elde etmeleri ve aktif bir rol almalarını sağlamak için kıtaya özel destek hizmetleri veriyor. Bu çerçevede son üç yılda "Marka ve TURQUALITY” desteği ile 56 firma, birim kira desteği ile 31 firma ve tanıtım desteği ile 32 firmaya destek sağlandı. 2023 yılında Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projeleri (UR-GE) çerçevesinde Fas, Cezayir, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tunus'ta pazarlama faaliyetleri gerçekleştirildi. 2021 ve 2023 arasında toplam 39 alım heyeti düzenlendi. Bu yıl içinde ayrıca Fas, Etiyopya, Gana, Angola, Kenya, Tanzanya ve Kamerun'a 7 genel ticaret heyeti programı gerçekleştirildi. Yılın geri kalanında ise Nijerya, Mısır, Tunus, Mozambik, Cezayir, Gabon, Moritanya ve Senegal’e olmak üzere 7 genel ticaret heyeti programı daha düzenlenmesi planlanıyor. Bu yıl ayrıca Fas, Mısır, Nijerya, Güney Afrika, Libya, Kenya ve Etiyopya'ya 11 sektörel ticaret heyeti programı gerçekleştirildi. Yılın geri kalanında ise Nijerya’ya yönelik olarak 1 sektörel alım heyeti programı daha planlandı. 2023 yılında 47 fuara milli katılım ve 122 fuara bireysel katılım desteği sağlandı.