Ekonomi Asgari ücrette ilk buluşma: Rakam konuşulmadı, bayramdan önce bitsin

Asgari ücrette ilk buluşma: Rakam konuşulmadı, bayramdan önce bitsin

14.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere ilk toplantısını gerçekleştirdi. Türk-İş heyeti temsilcisi Veli Solak, sürecin bayramdan önce bitmesini istediklerini belirterek, “Toplantıda herhangi resmi bir rakam konuşulmadı” dedi.

Asgari ücrette ilk buluşma: Rakam konuşulmadı, bayramdan önce bitsin

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yaptı. Toplantıya bakanlığı temsilen Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl, işçi tarafını temsilen Türk-İş heyeti temsilcisi Türkiye Haber-İş Sendikası Başkanı Veli Solak, işveren tarafını temsilen ise Türkiye İşveren Sendikası Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı. Toplantı, yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Resmi belge istendi

Toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş heyeti temsilcisi Veli Solak, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın, MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda yaşanan patlamada şehit olan işçilerin cenaze törenine katıldığı için komisyon toplantısına katılamadığını söyledi.

Sürecin bayramdan önce bitmesini istediklerini belirten Solak, “İkinci toplantı yarın da olabilir, bu akşam da olabilir, ertesi gün de olabilir. Şu an herhangi bit tarih yok. Bizim Türk-İş olarak talebimiz Türkiye Yüzyılına yakışır bir şekilde toplantının bir an önce bitmesi ve asgari ücretli çalışanların da günün şartlarına göre, yaşana ekonomik krizlere göre, ev kiralarına göre ve hayat pahalılığına göre ücretlerinin güncellenmesini istiyoruz. Resmi belgeler istendi önümüzdeki günlerde veya ileriki saatlerde resmi açıklamayı yapacağız. Toplantıda herhangi resmi bir rakam konuşulmadı” dedi.

Asgari ücrette ilk buluşma: Rakam konuşulmadı, bayramdan önce bitsin

Hızlı sonuç beklentisi

Asgari ücreti; işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çoğunluk kararıyla belirliyor. Halihazırda asgari ücret, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, bin 551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Geçtiğimizin yıl asgari ücrete yapılan artış, 2 toplantılık bir süreçle karara bağlanmıştı. Bu yıl da hızlı bir süreçle ara zammın netleşmesi bekleniyor. Asgari ücretle birlikte işveren prim desteği de belli olacak.