Ekonomi ‘Belirsizliği azaltacak OVP hazırlığı yapılıyor’

‘Belirsizliği azaltacak OVP hazırlığı yapılıyor’

22.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, iş dünyası temsilcileri ile yaptığı toplantı sonrasında, “İstişareyle orta vadeli programımızı hazırlıyoruz. Eylül ayında bir yol haritası niteliğinde olacak. Hem içinde bulunduğumuz yılın makro rakamlarını güncelleyeceğimiz hem de ileriye dönük 3 yıllık para politikasında, maliye politikasında ve yapısal reformlar başlığında temel çerçeveyi ortaya koyacağımız orta vadeli programın hazırlıklarını yapıyoruz” dedi.

‘Belirsizliği azaltacak OVP hazırlığı yapılıyor’

Cevdet Yılmaz, İstanbul’da iş dünyasının temsilcileriyle ‘OVP Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi’ başlıklı bir toplantı düzenledi. 3 saat süren toplantı sonrası açıklama yapan Yılmaz iş dünyasından gelen fikirleri OVP’ye entegre edeceklerini belirterek, “Belirsizlikleri azaltan, öngörülebilirliği güçlendiren OVP’ye hazırlık yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte sendikalarımızla, çalışan kesimlerin temsilcileriyle ve finans kesiminden temsilcilerle görüşeceğiz. Eylül ayında çok daha güçlü bir OVP kamuoyuna sunacağız” dedi.

Haberin Devamı

İş dünyasının kısa vadeli taleplerini dinlediklerini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

“Uzun vadeli reformlar ile ilgili olarak insan kaynağı, sürdürülebilir büyüme, dijitalleşme, yeşil ekonomiye geçiş gibi konuları ele aldık. Deprem, pandemi sonrası bozulan tedarik zinciri, Ukrayna - Rusya savaşı gibi sorunlar var. Bir taraftan da siyasi istikrarı sağlamış bir Türkiye gerçeği var. Öngörülebilirliği artan bir ülkeyiz. Zorluklarla birlikte içinde bulunduğumuz dönem fırsatları da barındırıyor.”

İş dünyası talep ve beklentilerini paylaştı

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Bugün gündemimizdeki en önemli konuların başında finansmana erişim geliyor. İhracatın artırılması sınai politikaların geliştirilmesi ve istihdam ile ilgili süreçlerin geliştirilmesi gibi konular önemli gündem başlıkları olarak yer aldı. İş dünyasının beklentilerinin kademe kademe karşılanacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise yaptığı açıklamada hayat pahalılığı ve fiyat artışlarını toplantıda gündeme getirdiklerini belirtti. Palandöken, “Perakende yasasının getirilmesi gerektiğini dile getirdik. EYT’de en önemli ve sıkıntı yaşayanların Bağkurlular olduğunu ifade ettik” diye konuştu.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de, “2028 yılında 400 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için bu çalıştaylara ihtiyacımız var. Toplantı olumlu geçti” ifadelerini kullandı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da “Türk iş dünyasının şu anda en önemli ihtiyaçlarının başında öngörülebilirlik yer alıyor. Yeşil dönüşümden maalesef yaşadığımız depremin maddi sonuçlarını ne şekilde bertaraf edebileceğimizi görüştük. AB ile ilişkilerin içerisindeki iş dünyasının alacağı görevleri konuştuk” açıklamalarında bulundu.