Ekonomi Buğday ve arpaya geçişler olacak

Buğday ve arpaya geçişler olacak

22.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim değişikliğine bağlı olarak yağış rejimindeki düzensizlik ve aşırılık da sürüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ekim ayına ilişkin sahadan gözlem ve meteorolojik verilere dayanarak hazırladığı analiz de yağışlardaki azalmayı, hububat ekiliş dönemindeki değişikliği gözler önüne serdi.

Buğday ve arpaya geçişler olacak

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Türkiye geneli ekim ayı yağışlarının normalinin altında, geçen yıl ekim ayı yağışlarının ise üzerinde gerçekleştiğinin kaydedildiği raporda, “Yağışlar normaline göre yüzde 26 azalma, geçen yıl ekim ayı yağışlarına göre yüzde 19 artış gösterdi” denildi. Türkiye genelinde ekim ayı yağışlarının son 5 yıldır normalin altında seyrettiği belirtilerek, bölge geneli yağışlarda Doğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelerde azalma olduğu kaydedildi. En fazla azalmanın ise yüzde 75 ile Ege Bölgesi’nde yaşandığı aktarıldı. İl geneli yağışlarda en fazla yağış alan ilin Rize, normaline göre en fazla azalma gösteren ilin yüzde 90 ile İzmir olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Tercihler değişecek

Ülke genelinde diğer ürünlerden buğday ve arpaya geçişler olacağına işaret edilen analizlerin bir kısmı şöyle:

- Yağış yetersizliği nedeniyle özellikle Konya’da ekilişlerde gecikmeler yaşandı.

- Kırıkkale’de bu yıl nohut ekili arazilerde yaşanan verim düşüklüğü nedeniyle nohut ekilişinden arpaya geçiş olduğu, bu yüzden de arpa ekilişinde yüzde 6 oranında artış olacağı tahmin ediliyor.

- Şanlıurfa’da pamuktan buğdaya ve arpadan mercimeğe yönelmelerin olacağı tahmin ediliyor.

- Adana ve Mersin’de yeterli yağış alan arazilerde ekilişler başladı ancak yeterli yağış alamayan kuru arazilerde ekiliş için yağış bekleniyor.

- İzmir’de sıcaklıkların yüksek seyretmesi, yağışların gecikmesi ve tarlaların tava gelmemesi ayrıca hasadı bitmeyen pamuk ve ikinci ürün mısır tarlalarından dolayı ekim ayında ekiliş olmadı.