Ekonomi Canlı borsa yeni şirketleri çekiyor

Canlı borsa yeni şirketleri çekiyor

27.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasalardaki bahar havası, yeni şirketlerin borsaya gelmesini sağlıyor. Yılbaşından bu yana 7 şirketin halka arzından 540.42 milyon dolar hasılat elde edildi. 19 yeni halka arz gündemde

Canlı borsa yeni şirketleri çekiyor

Borsa 68.000 seviyesinin üzerinde. Güçlü alımlar endeksin zirveye yönelik hareketlerine ivme kazandırıyor. Hisse senetlerine ilginin yüksek olduğu bir ortamda halka arzlar yine yoğunluk kazandı. 2011’in ilk dört ayında 7 şirketin halka arzından 540 milyon dolar hasılat elde edildi. Şirketler borsaya gelmeye devam ediyor. Son günlerde yeni halka arzlar için sunum ve toplantılar yoğunlaştı. Şimdiden birçok şirket halka açılmak üzere çalışmalarını önemli ölçüde tamamladı ve mayıs ayı içinde halka açılma işlemleri gerçekleşecek. Gerekli izinler alındı, analist toplantıları yapıldı. Hazırlıklar tamam.
2011 yılının ilk dört ayında yapılan halka arzların performansına baktığımızda, hisselerin ilk işlem gördükleri güne göre yüzde -4.59 ile yüzde 288.35 arasında değişim gösterdikleri gözleniyor. Aynı dönemde İMKB-100 Endeksi ise yüzde 4.34 oranında yükseldi. Halka arz edilen şirketlerin üç tanesinin ilk işlem gördükleri tarihe göre yatırımcılarına kaybettirdikleri dikkat çekiyor.

Yoğunluk sürecek
İMKB’de halka arz için bekleyen şirketler listesine bakılınca önümüzdeki günlerde yoğunluk devam edecek gibi görünüyor. Artan yoğunluğun birkaç sebebi var. Bunlardan birincisi piyasanın tekrar canlanması ve talebin artması, diğeri de İMKB ve SPK işbirliğiyle birlikte başlayan “Halka arz seferberliği”nin sonuçlarının ortaya çıkmaya başlaması. İrili ufaklı birçok firma halka açılmak için sıra bekliyor. Yatırımcı açısından baktığımızda İMKB’de işlem görecek firmaların tespitinde “seçicilik” önemli. SPK ve İMKB’nin bu konuda gerekli hasassiyeti gösterdiğine şüphe yok. Ama geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de ekonomide daralma ve sıkıntılı dönemlerin de olabileceği, böyle kriz dönemlerinde İMKB’de yeni mağduriyetlerin olmaması için bu aşamada gerekli tedbirlerin şimdiden alınması açısından seçiciliğe tekrar vurgu yapmakta yarar var.
Piyasa canlı olunca halka arzlara ilgi fazla oluyor. Kiler Grubu halka arzları başta olmak üzere son dönemdeki halka arzlara ilgi oldukça yüksekti.

Haberin Devamı

Canlı borsa yeni şirketleri çekiyor


2011’de 7 şirket halka arz edildi
İMKB’de yılın başından bu yana 7 şirketin halka arzından 839.4 milyon TL hasılat elde edildi. İMKB’de bu yıl Hateks Hatay Tekstil, Kiler Alışveriş, Lokman Hekim, Bizim Toptan Satış Mağazaları, Utopya Turizm, Bimeks Bilgi İşlem ve Kiler GYO’nun halka arzları gerçekleştirildi. Bizim Toptan 252.6 milyon dolar ile yılın en büyük halka arzı.
Yılın ilk yarısında Limak Yatırım ve Rönesans Gayrimenkul’ün halka arzlarının tamamlanması beklenirken, ikinci yarıda Doğuş Holding, Gama Enerji, Pegasus Havayolları’nın halka arzlarının gerçekleşmesiyle halka arzlardan sağlanacak gelirin 8-10 milyar dolar aralığına ulaşabileceği tahmin ediliyor.
İMKB’de 2010 yılında 22 şirket halka arzı gerçekleştirilirken, bu halka arzlardan yaklaşık 2.14 milyar dolar (3.1 milyar TL) hasılat elde edildi. Emlak Konut GYO yaklaşık 722.5 milyon dolar hasılat ile Türkiye’de 2010 yılının en büyük halka arzı oldu. Emlak Konut’u 435.5 milyon dolar ile Koza Altın 288.8 milyon dolar ile Torunlar GYO izledi.

Haberin Devamı

PİYASALARIN SEYRİ
Borsada hisse hareketi

Endekste çok agresif düşüşler olmadıkça hisse bazında hareketler öne çıkacaktır. Bilançosu iyi, hikayesi olan hisseler talep görebilir. İMKB-100 Endeksi’nin güçlü destek seviyesi 68.000-67.500 seviyelerinde bulunuyor. Banka hisselerindeki durgunluk İMKB endeksine de yansıyor. Ağırlıklı olarak sanayi hisseleri öne çıkmaya devam edebilir.

Dolarda yatay hareket
Dolar 1.50-1.54 bandındaki dalgalı hareketini sürdürüyor. Bu nedenle kısa vadeli yukarı ataklar zayıf kalıyor. Yatay bandın destek ve dirençleri aşılmadıkça sıkışık seyir sürer.

Altın için satış fırsatı
Emtia piyasalarındaki büyük çıkış dalgası ile zirveye tımanan altın, yükselişlerde ölçülü satış denenebilir. Kısa vadede ve orta vadede yükseliş gücünü koruyor. 1.490 seviyesinin üzerinde gücünü korumaya devam edebilir. Ancak düzeltmeye karşı temkinli hareket edilmeli. Çıkışın devamı için 1.510-1.515 direnç seviyelerinin geçilmesi önemli.