Ekonomi Erdoğan, İsrail ile ilişkilerde yeni dönemi bu sözlerle duyurdu! İlk adım Berat Bey'in döneminde atıldı

Erdoğan, İsrail ile ilişkilerde yeni dönemi bu sözlerle duyurdu! İlk adım Berat Bey'in döneminde atıldı

21.07.2023 - 14:07 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki hafta İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Türkiye ziyaretine ilişkin masadaki bir konunun da Avrupa'ya giden doğal gazın Türkiye'den geçmesi projesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turu dönüşünde uçakta gazeticilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Gündeme ilişkin çok önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, 25 Temmuz salı günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı, 28 Temmuz Cuma günü ise İsrail Başbakanı Netanyahu'yu Türkiye'de misafir edeceklerini bildirdi. Erdoğan, bu ziyaretlerle bazı adımların atılacağını ve sürecin daha hızlanmış olacağını da sözlerine ekledi.

Önümüzdeki hafta İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirten Erdoğan, masada Avrupa'ya giden doğal gazın Türkiye'den geçmesi projesi olduğunu belirtti.

Netanyahu'nun Türkiye'yi ziyaretine ilişin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yöneltilen soru şu şekilde;

* İsrail medyası son günlerde Netanyahu'nun bu ziyaretine ilişkin değerlendirmeler yapıyor. Masada İsrail'in doğal gazının Akdeniz'den Türkiye üzerinden Avrupa'ya arzı söz konusu. Bu anlamda Türkiye ile bir anlaşma yapacaklarını söylüyorlar. Türkiye'deki doğal gaz sıvılaştırma tesisleri de onların bayağı ilgisini çekiyor çünkü kapasite çok yüksek. Türkiye'nin bu gazı Avrupa'ya ulaştırması, aynı zamanda onlar açısından, Avrupa açısından da önemli. Avrupa doğal gaz arzı noktasında Rusya ve İran istikrarsızlığı nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Bunun bir avantaj olacağı, Türkiye açısından da bir avantajı olacağı İsrail medyasında gündemde. Buna ilişkin değerlendirmeniz olur mu?

Haberin Devamı

* Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu soru üzerine şu yanıtı verdi;

Burada zaten en sağlıklı proje, Türkiye üzerimizden doğal gazın Avrupa’ya ulaşmasıdır. Yoksa Akdeniz’den Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatı maliyetleri itibarıyla çok fazla. Ama Türkiye’den olduğu zaman hem Türkiye olarak bunu kullanma noktasında karlı bir sürece girmiş olacağız hem de Avrupa’ya bu işin naklinde belli bir oran imkânımız olacak.

BERAT BEY'İN DÖNEMİNDE BÖYLE BİR ADIM ATILMIŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Bey'in döneminde böyle bir adım atılmıştı. O adım kesintiye uğradı. Şimdi ise bu atacağımız adımla ilk defa Netanyahu ile bir temas kuruyoruz. Temennim odur ki bu gelişme, Türkiye-İsrail ilişkilerinde çok daha sıcak bir dönemin başlangıcı olsun.