Ekonomi Et yemekleri tencerede kaldı

Et yemekleri tencerede kaldı

24.02.2010 - 11:33 | Son Güncellenme:

.

Et yemekleri tencerede kaldı

Kırmızı et fiyatlarındaki artışla birlikte, lokantalarda et yemekleri tüketiminin yarı yarıya azaldığı ve vatandaşın sebze yemeklerine yöneldiği bildirildi.
Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı İsmail Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son aylarda kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışın hız kesmeden devam ettiğini söyledi.
Et fiyatlarındaki artışın, son 5 yıldır besicilik sektörünün ihmal edilmesinden kaynaklandığını savunan Sezer, “Yetkililerden bir an önce önlem almalarını bekliyoruz. Et ithalatına biz de karşıyız. Çünkü dışarıdan gelecek et bize güven vermiyor. Ancak canlı hayvan kesimiyle fiyatların yeniden eski seviyesine dönmesi sağlanabilir” dedi.
Sezer, et fiyatlarındaki artışı başlarda hiçbir lokantanın liste fiyatlarına yansıtmadığını, ancak artışın devam etmesiyle birçok et çeşidinde zamlı satışların başladığını belirtti.
Fiyatlardaki fahiş artış nedeniyle Türkiye genelinde bütün lokantalarda ciddi anlamda sıkıntı yaşandığını, birçok kişinin son zamlarla yemek tercihlerinde değişikliğe gittiğini ifade eden Sezer, şunları kaydetti:
“Kırmızı ete gelen son zamlarla birlikte lokantalarda et yemeklerinin satışı yarı yarıya azaldı. Et yemeği çeşitleri de azaltıldı. Eskiden günde 10 çeşit et yemeği çıkaran lokanta, bu sayıyı 5’e düşürdü. Son zamlarla birlikte lokantalarda daha çok sebze yemekleri ilgi görmeye başladı. Birçok lokantada kuru fasulye ve nohut etsiz servis edilmeye başlandı.”
Sezer, son zamlarla en ucuz yarım ekmek et dönerin 1,5 lira yerine 3,5 liradan satılmaya başlandığını belirterek, “Çoban kavurmanın kilosu 7,5 liradan 10 liraya, et haşlamanın porsiyonu 7 liradan 10 liraya, fırın kebabının porsiyonu 7 liradan 10 liraya, lahmacunun tanesi 2 liradan 3-3,5 liraya, tek etli ekmek 4 liradan 6 liraya, ızgara ve kuşbaşı 7,5 liradan 10 liraya, köfte şiş 6 liradan 8 liraya yükseldi” diye konuştu.

Haberin Devamı

“SAKATAT VEYA KELLE ETİ YEDİRİLİYOR”
Et fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı ve kötü niyetli firmaların, vatandaşa sağlıksız satışta bulunduğunu öne süren Sezer, vatandaşlara bu iş yerlerine ilgi göstermemeleri çağrısında bulundu.
Ucuza satılan etin sağlıklı olmayacağını ve çok büyük riskleri bulunduğunu anlatan Sezer, şöyle konuştu:
“Halkımız kesinlikle bu tip yerlere aldanmamalı. Kayıt dışı lokantalarda vatandaşa et yerine soya malzemesi, sakatat veya kelle eti yediriliyor. Tarım İl Müdürlükleri et fiyatlarının artmasıyla birlikte denetimlerini daha da sıklaştırarak sürdürüyor. Vatandaşlarımızın da bu şekilde sağlıksız ürün satan iş yerlerini yetkililere bildirmelerini istiyoruz.”