Ekonomi EYT’de prim iadesi! SGK toplu para ödüyor, işte şartları

EYT’de prim iadesi! SGK toplu para ödüyor, işte şartları

08.09.2023 - 08:04 | Son Güncellenme:

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), EYT kapsamında olan vatandaşlara prim iadesi ödüyor. Peki prim iadesi hangi şartlarda alınabiliyor? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, 3 kriteri açıkladı. İşte detaylar...

EYT’de prim iadesi SGK toplu para ödüyor, işte şartları

Milliyet.com.tr/ Mart ayından itibaren dilekçe veren EYT’liler emekli olmaya hak kazanmaya başladı. Ancak bazıları prim gün sürelerini doldurmadıkları için emekli olamıyor. SGK ise emekli olmak istemeyenlere toplu para iadesi yapıyor. Peki şartlar neler? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, tek tek açıkladı. Kurtuluş konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

Haberin Devamı

“Sadece EYT kapsamında olanlar için değil tüm SGK kapsamında olan çalışanlar için geçerli olan bir uygulama bu. Çalışma hayatına girdiğinizde eğer işverenseniz Bağ-Kur olarak, memur iseniz Emekli Sandığı, çalışansanız SSK kapsamında sigortalı olmak zorundasınız. Bunlar sırasıyla 4A, 4B ve 4C olarak isimlendirilmektedir.  

‘3 KRİTER VAR’  

Burada emekli olabilmek için bazı kriterler var. Bunlardan birisi yaş kriteri, diğeri prim kriteri ve hizmet yılı kriteri, üçünü birden sağladığınızda emekli olabiliyorsunuz. EYT’lilerde yaş sınırlaması kaldırıldı ve sadece iki şart gündeme geldi. Sosyal güvenlik prim ödemesi, prim gün sayısı ve hizmet yılı şartlarının her ikisini sağlayanlar emekli olma hakkını elde ettiler.  

Haberin Devamı

 Bundan sonraki süreçte 99 öncesi işe girişi olanlar prim günü ve hizmet yılı şartı ile yaş şartını beklemeden emekli olabilecekler.  

‘BU ZAMANA KADAR ÖDEMİŞ OLDUKLARI PRİMLER İADE EDİLECEK’  

Fakat iki şarttan bir tanesini sağlayamayıp yani, hizmet yılını tamamlayıp prim şartını tamamlayamayanlar, 99 öncesi çalışanlar için kendi talepleri olması halinde ‘ben emekli olmak istemiyorum, prim günü eksiğim de var’ dedikleri durumunda SGK’ya müracaat etmeleri halinde bu zamana kadar ödemiş oldukları primler kendilerine iade edilecektir.  

Bu halihazırda mevcut bir düzenlemedir. 99 sonrası çalışanlar için yaş şartı devrededir. Yaş şartı, hizmet şartını sağlamış ancak prim ödeme şartını sağlayamamış olanlar, talep etmeleri halinde ben ‘SGK’dan emekli olmayacağım ödediğim primlerin iadesini istiyorum’ dediklerinde ödemiş oldukları SGK primleri kendilerine iade edilecektir.  

Biz bu durumu hiçbir çalışana önermiyoruz. Burada ödedikleri eksik primleri tamamlayıp emeklilik hakkından faydalanmalarını temenni ederiz.

BORÇLANMA YAPMASINA RAĞMEN PRİM GÜNÜ SAYISINI TAMAMLAYAMAYANLAR DA İADE ALABİLİR Mİ?  

Prim şartını tamamlayamayacağım diğer şartları tamamladım dedikleri durumda SGK’ya müracaat ettiklerinde yaptıkları borçlanma dahil olmak üzere yaptıkları tüm ödemeleri geri alabilirler.  

PRİM İADESİ İÇİN NEREYE BAŞVURULMALI?  

EYT’liler prim iadesi için SGK’ya bizzat başvurmalıdırlar. Bunu e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirler. Bağlı oldukları SGK kurumuna müracaat edip bunu gerçekleştirebilirler.  

İŞSİZLİK SİGORTASI İÇİN KESİLEN PRİMLER NEDEN İADE EDİLMİYOR?  

İşsizlik sigortası farklı bir sigorta koludur. İşsizlik sigortası belli şartları taşıyan kendi iradesi dışında işsiz kalan kişilere belli süre ile işsizlik maaşı bağlanması ile alakalı bir sigorta koludur. Burada işsiz kaldığınız müddetçe faydalanabiliyorsunuz. Bu primler diğer sosyal güvenlik primleri gibi emeklilikle alakalı primler olmadığı için iş hayatında kendi iradeniz dışında işsiz kaldığınızda sizi güvence altına alan bir sözleşme olduğu için herhangi bir prim iadesi söz konusu olamaz.  

Haberin Devamı

ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN EMEKLİLER PRİM İADESİ ALABİLİR Mİ?  

EYT’li olup da çalışmaya devam edenler veya emekli olup da çalışmaya devam edenler sosyal güvenlik destek primi ödemek zorundalar. Bu primlerin herhangi bir şekilde iadesi söz konusu değildir.”